Stan și Bran, viețile din spatele cortinei

Stan și Bran, viețile din spatele cortinei

Un englez slăbănog şi un american rotofei au schimbat lumea umorului pe celuloid, alcătuind cel mai faimos duo din istoria comediei. Dar dacă pe ecran cei doi păreau atât de copilăroşi, în realitate vieţile lor au fost complicate de femei, vicii şi tragedii.

Poate vă vine greu să credeţi, dar împiedicatul Stan, originar din Ulverston, Anglia, a fost mai întâi, pe când avea 19 ani, angajat ca dublură a lui… Charlie Chaplin. Şi mai greu de crezut e că Arthur Stanley Jefferson, a fost… un fel de copil de bani gata în lumea actorilor. Căci tatăl său deţinea mai multe teatre în nordul Angliei şi Scoţia. Aşa încât primul său job ca actor, la compania teatrală Levy and Cardwell din Glasgow, i-a fost asigurat de tatăl său. Iar la momentul în care s-a lansat în incredibilul duet comic cu Oliver Hardy, era departe de-a fi un novice. Jucase deja în peste 50 de filme. Dar, desigur, era un talent autentic, nu unul de seră, artificial întreţinut de tatăl său.

bran stan jpg jpeg

Şi tot la momentul lansării alături de Oliver, în 1926, Stan trăise deja un capitol tumultuos de viaţă, căci tocmai lui îi venise de hac o femeie. Dornic să dovedească ceva pe cont propriu, emigrase în Statele Unite, unde s-a îndrăgostit de actriţa Mae Dahlberg (foto sus), care s-a dovedit a fi o adevărată ghiulea de piciorul său. Căci Mae voia să joace în toate filmele în care Stan avea roluri. Cei doi devastau cabinele de machiaj cu certurile lor, astfel încât se zice că producătorul Joe Rock, care se ocupa de Stan, i-ar fi plătit o mică avere lui Mae ca să-şi părăsească partenerul şi să se întoarcă în Australia natală. Acesta avea să fie doar începutul, căci ulterior Stanley a bifat patru căsnicii!

Departe de-a fi la fel de înstărită, familia lui Oliver Hardy şi-a trimis fiul la Colegiul Militar Georgia, din Milledgeville, SUA. Băieţelul buflei nu era, însă, prea interesat de acest gen de educaţie. Iar în 1910, pe la 18 ani, când în Milledgeville s-a deschis un cinematograf, Oliver s-a angajat acolo, făcând de toate, de la proiectat filme la vândut bilete. Descurcăreţ, Hardy s-a mutat apoi în Jacksonville, Florida, unde industria cinematografică înflorea şi unde a lucrat ca artist de vaudeville mai întâi, iar apoi a început să joace în filmele produse de Lubin Studio. Era un talent nativ, aşa că până la momentul de graţie al anului 1926, Oliver apăruse şi el deja în aproape 100 de filme. Şi, asemenea lui Stanley, bifase deja un mariaj. 

Citește continuarea pe okmagazine.ro

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *