NASA a confirmat prezența apei pe fața vizibilă a Lunii
NASA a confirmat, în premieră, prezența apei pe fața vizibilă a Lunii. Această descoperire, făcută cu ajutorul Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), indică faptul că apa selenară ar putea exista la nivelul întregii suprafețe a Lunii, nu doar în regiunile reci și umbrite ale acesteia.
SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere lunare vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii, informează Agerpres.
Observațiile precedente care vizau suprafața lunară au detectat anumite forme de hidrogen, dar nu au putut să facă distincția între cele existente în apă și cele prezente într-o “rudă” a sa apropiată din punct de vedere chimic, hidroxil (OH).
Datele colectate din acel crater dezvăluie prezența apei în concentrații cuprinse între 100 și 412 părți per milion – aproximativ echivalentul unei sticle de apă având capacitatea de 354,8 mililitri -, captivă într-un metru cub de scoarță selenară.
Prin comparație, deșertul Sahara are o cantitate de apă de 100 de ori mai mare decât aceea detectată de SOFIA la nivelul scoarței selenare.