Contracție severă, peste așteptări, a industriei în primele 10 luni
Producția industrială a scăzut în octombrie 2023 cu -1,2% comparativ cu luna anterioară și cu -4,9% față de aceeași lună a anului trecut, sub așteptările analiștilor de la Erste Bank, care anticipau o contracție anuală a producției industriale de -3,9%. Ei remarcă redrasarea inegală a producției industriale din România, dar consideră că nivelul minim a fost deja atins în luna mai și cele de vară, astfel că în lunile următoare datele ar putea trece în domeniul pozitiv.
În 2024, se anticipează reluarea avansului industriei
Prognoza Erste arată pentru 2024 o reluare a creșterii producției industriale la +2,8% față de o contracție de -4,1% așteptată la finele anului 2023, deși riscurile de scădere rămân în continuare și anul viitor. Cererea externă se va consolida probabil anul viitor, după cum sugerează o creștere provizorie a indicatorilor de încredere publicați în luna noiembrie. Dezinflația care se desfășoară mai rapid decât se anticipa va alimenta cererea internă în 2024 cu efecte benefice pentru producția industrială.
Vestea bună e că sondajele arată o creștere a încrederii managerilor din industrie pentru a patra lună consecutiv în noiembrie, în baza unor creșteri a portofoliului de comenzi noi.
Industria energetică a tras în jos întreg sectorul industrial
În octombrie, față de septembrie producția de export a scăzut cu 2% și cu 4,5% față de aceeași lună din 2022. Industria extractivă a scăzut cu 1,9% (lună/lună) și cu 1,6% (an/an) iar producția ramurii energetice s-a diminuat cu 0,6% (lună/lună) și cu 5,4% (an/an).
Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2023, s-au înregistrat scăderi ale producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,5%) şi ale industriei prelucrătoare (-4,3%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 3,1%.
Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut 5%, din cauza activităţilor consemnate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,5%) şi industria prelucrătoare (-4,3%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a majorat cu 3,2%, în intervalul de referinţă.
***