„Frumuseţea este o condiţie de căpetenie pentru a reuşi în viaţă“

„Frumuseţea este o condiţie de căpetenie pentru a reuşi în viaţă“

În anii dintre cele două Războaie Mondiale, produsele farmaceutice şi cele de cosmetică erau intens promovate şi prin intermediul unor publicaţii cu tematică medicală.

Piaţa produselor medicale obţinute în laboratoarele farmaceutice era în plin  avânt în anii interbelici. La Piatra Neamţ, această dezvoltare a pornit însă mult mai devreme, chiar din zorii secolului XX, după ce se deschidea Laboratorul Vorel (1910), considerat la acea vreme cel mai modern din ţară. 

Pionierii „Farmaciei Verzi” din România, Anton Vorel şi urmaşii săi Lascăr (fiul), Constantin şi Teodor (nepoţii) au dezvoltat la Piatra Neamţ în decursul unui secol o industrie performantă a medicamentelor şi produselor din plante medicinale.

Un loc distinct îl ocupa gama de cosmetice şi produse de igienă corporală, care erau mediatizate şi prin intermediul revistei cu apariţie lunară „Sănătatea pentru toţi“, o publicaţie ce avea drept scop declarat „ridicarea stării sănătăţii poporului“.   

Lansată în anul 1933 sub administraţia şi redacţia Laboratorului Vorel, revista cuprindea o parte medicală şi una literară, şi constituia un mijloc de promovare a produselor realizate în Laboratorul Vorel.

image

Farmacia Vorel în anul 1930, maşina de tabletat medicamente 

Sănătatea şi frumuseţea – „comori dumnezeeşti“ 

Într-un număr de acum 83 de ani (februarie-martie 1934) al revistei amintite se promovau o serie de produse de înfrumuseţare dedicate femeilor nou apărute pe piaţă în acea perioadă. 

Astfel, „secretul unui ten curat, tânăr şi catifelat“ era asigurat de produsele Adelina. Crema, pudra şi săpunul care purtau această denumire erau recomandate nu doar pentru întreţinerea frumuseţii, ci şi pentru sănătatea tenului.

„Sănătatea şi frumuseţea… iată cele două nepreţuite comori dumnezeeşti pe care trebuie să le păzim şi să le îngrijim cu cea mai mare atenţie. SĂNĂTATEA este temelia vieţii şi a fericirei. FRUMUSEŢEA este o condiţie de căpetenie pentru a reuşi în viaţă“, se arăta în articolul de promovare al gamei de produse lansate de Laboratorul farmaceutic Vorel. 

Conform descrierii din publicaţia amintită, produsele respective se bazau pe substanţe extrase din natură: amidon de orez, făina de migdale sau esenţă din flori. De asemenea, se arăta că efectul cosmeticelor era pentru orice anotimp. 

„În străduinţa noastră, de a vă fi cât mai de folos – laboratorul nostru fabrică atât medicamente cu vestit efect tămăduitor, cât şi articole de toaletă pentru îngrijirea feţei, mâinilor, dinţilor şi gurei, părului etc. precum şi parfumuri, ape de colonie ş.a.“

Secretul unui ten curat, tânăr şi catifelat

Pentru a avea efectul dorit, crema, pudra şi săpunul Adelina erau recomandate a fi folosite cu regularitate.

„…aceste minunate produse de toaletă, tenul d-v. îşi va menţine frumuseţea şi veţi obţine o infăţişare fină, tinerească ce va uimi pe toţi cunoscuţii d-v. cari nu bănuesc întrebuinţarea acestor preparate. Mai ales acum tenul are nevoie de îngrijiri speciale căci vântul, timpul rece, aspresc şi sbârcesc pielea. Crema, Pudra şi Săpunul Adelina apără frumuseţea d-v. pe orice anotimp“.

De asemenea, erau oferite şi câteva sfaturi de folosire a produselor, pentru ca tenul clientelor să aibă permanent un aspect sănătos şi îngrijit: 

„1) Menţineţi pielea curată. Pentru aceasta spălaţi-vă cu Săpunul Adelina sau cu Făina de Migdale, care curăţă delicat pielea, fără s’o irite. 2) Aplicaţi regulat dimineaţa Crema Adelina de zi, pe obrazul, gâtul şi braţele d-v.; deasemenea şi înainte de a ieşi la aer liber. 3) Pudraţi-vă numai cu Pudra Adelina care nu conţine substanţe vătămătoare. 4) Seara, înainte de culcare, ungeţi-vă cu Crema Adelina grasă care hrăneşte şi moaie pielea în timp ce dormiţi“.

image

Veţi fi atât de încântată, că le veţi recomanda şi prietenelor d-v. ce vor dori să fie la fel de fermecătoare.

Crema Adelina (cu variante de zi şi de noapte) era recomandată a fi aplicată zilnic pe faţă şi pe mâini şi avea rolul de a hrăni şi întineri pielea. Nu doar femeile erau sfătuite să folosească aceste produse, ci şi bărbaţii:

„Cremele Adelina înmoaie pielea, face să dispară asprimea feţei, sbârciturile, crăpăturile, roşeaţa etc. Crema Adelina de zi întrebuinţată de bărbaţi imediat după ras, apără faţa de diferite boli de piele. Cremele Adelina – care conţin substanţe înrudite pielei – pătrund foarte uşor în pori curăţind pielea de praf şi de orice necurăţenii. După întrebuinţarea cremei, pielea rămâne parfumată, moale şi albă“.

Pudra Adelina, un alt produs din aceeaşi gamă, era preparată din amidon de orez căruia i s-au asociat şi alte substanţe anunţate ca „nevătămătoare“.

„Pudra Adelina este plăcut parfumată cu esenţe naturale din flori şi – întrebuinţată zilnic – albeşte tenul şi-i dă o înfăţişare distinsă. Prin efectele ei sicalive şi absorbante, întreţine faţa curată şi completează acţiunea binefăcătoare a Cremei Adelina“ 

Săpunul Adelina, era prezentat ca „un săpun superior în adevăratul înţeles al cuvântului“. 

„Săpunul Adelina fabricat după toate cerinţele artei înfrumuseţării, delicios parfumat, curăţă perfect pielea, fără însă s’o asprească sau s’o irite cum fac săpunurile ordinare, care strică tenul“.

image

Soluţii pentru a scăpa de pistrui

Făina de migdale, un alt produs inovativ al Laboratorelor Vorel, avea rolul de a curăţa pielea şi a o parfuma: 

„Este preparată din făină de migdale extrem de fin pulverizată, căreia i se mai adaugă pulvere de rădăcină de toporaşi, pulvere de stearaţi alcalini. Făina de migdale curăţă foarte bine pielea, lăsând-o după clătire înfrăgezită şi plăcut parfumată cu miros de Violette (viorele)“.

În Laboratorul farmaceutic Vorel se descoperiseră soluţii chiar şi pentru pistruii, petele de pe faţă sau de pe mâini, considerate inestetice pentru femei. 

„Latex Antiphelique este preparatul recomandat special contra pistruilor şi petelor de pe obraz sau mâini. Laptele de migdale Adelina curăţă şi înălbeşte pielea. Pătrunzând adânc în pori distruge substanţele cari irită pielea şi dă o splendidă culoare feţei şi mâinilor“.

În ceea ce priveşte odorizantele, Parfumul Adelina era promovat ca un produs de calitate, cu efect persistent: 

„Este alcătuit din esenţă concentrată de parfum din flori. E de ajuns o singură picătură împrăştiată pe haină sau batistă pentru ca parfumul plăcut să se răspândească în toată odaia“.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *