Leii de munte din Yellowstone, infectați cu bacteria care provoacă ciuma
Ciuma a fost una dintre cele mai devastatoare boli infecțioase, provocând mai multe pandemii care au ucis zeci de milioane de oameni de-a lungul istoriei. Bacteria care provoacă această boală (Yersinia pestis) nu a dispărut din natură, iar în prezent infectează leii de munte (pumele) care trăiesc în zona parcului național Yellowstone din Statele Unite, arată un studiu publicat în revista Environmental Conservation.
O echipă de cercetători a testat 28 de pume din Yellowstone și a descoperit că aproape jumătate dintre animale au infectate cu bacteria Yersinia pestis. Cercetătorii au testat 11 animale găsite moarte. Dintre acestea, 4 au murit de ciumă. Dintre cele 17 pume vii testate, 8 erau infectate cu Yersinia pestis, relatează Agerpres.
O pumă vie a fost testată de mai multe ori, având două rezultate negative, apoi un rezultat pozitiv și din nou negativ, de-a lungul unei perioade de 5 ani, ceea ce arată că acest animal a fost bolnav dar a supraviețuit și organismul său a generat anticorpi împotriva ciumei.
Din fericire, între pume și oameni nu există decât extrem de rar contact direct, condiții în care este improbabil ca această bacterie să infecteze din nou oameni, însă vânătorii sunt supuși acestui risc. Oamenii pot lua ciuma și de la purici infectați rămași pe carcasele animalelor omorâte, sau „în funcție de tipul de ciumă, aceasta se poate transmite și la contact cu sângele animalului sau cu organele lui interne”, a precizat Mark Elbroch, coordonatorul studiului.
În fiecare an, în Statele Unite sunt vânate peste 3.000 de pume, iar vânătorii au obligația de a prezenta animalele vânate autorităților silvice pentru a fi testate de ciumă.
„Vânătorii și alte persoane care lucrează cu pumele din această regiune trebuie să știe că există un risc de a se infecta cu ciumă, boală care ucide dacă este lăsată netratată”, a subliniat Elbroch.