România, al patrulea cel mai important ”agent de putere” din PE
Mandatul Parlamentului European, început cu 751 de reprezentanți aleși din 28 de țări, se încheie după cinci ani complicați cu doar 705 reprezentanți din 27 de țări membre.
În vremuri mai calme, ieșirea Regatului Unit din bloc ar fi fost evenimentul principal al acestui mandat. Cu toate acestea, după cum a admis chiar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Brexit a fost uitat din cauza războiului, crizei costului vieții, trecutei pandemii globale și, nu în ultimul rând, legislației conflictuale a Green Deal.
Politico a analizat activitatea Parlamentului European – dosarele de vot, dosarele legislative și documente – pentru a afla cine s-a aflat în spatele deciziilor Parlamentului UE în ultimii cinci ani. Iată ce a găsit:
Al patrulea ”agent de putere”
Țările de origine a celor mai mari ”agenți de putere” ai Parlamentului ar putea să surprindă. În termeni absoluti, europarlamentarii din cele mai mari țări ale blocului – Germania, Franța, Italia, Spania – au condus negocieri pentru multe dintre textele care au trecut prin Parlament.
Însă, în comparație cu dimensiunea națională ale grupului, parlamentarii din Luxemburg, Finlanda, Portugalia și România apar ca ”agenți de putere” care depășesc greutatea grupurilor lor naționale.
În cazul țării noastre, numărul mediu de texte pe care europarlamentari români le-au ”pilotat” prin Parlament – din poziția de raportor – este de 8,3. Clasamentul este condus de Luxemburg, cu o medie de 12.
Cinci dintre cei mai activi europarlamentari români care au adus România în topul influenței
Între cei mai apreciați și influenți europarlamentari români se numără, ca efect al activităților din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, Marian Jean Marinescu, Dragoș Pîslaru, Victor Negrescu și Dragoș Tudorache.
Siegfried Mureșan a fost raportor al Parlamentului European pentru bugetul multianual UE și a condus negocierile pentru bugetele anuale. El a fost implicat activ în dosare importante pe Ucraina (ajutor financiar) și Republica Moldova (pregătiri pentru aderare).
Marian Jean Marinescu a fost implicat în elaborarea legislației Green Deal, în special pe componenta de transporturi. Potrivit EUmatrix.eu – platforma care măsoară influența pe care deputații din PE o exercită asupra politicilor UE, Marian Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar in ceea ce privește politicile de transport.
Dragoș Pîslaru este președinte al Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale din PE, plasat de EUmatrix pe locul 20 în ceea ce privește activitatea în ansamblu. A fost raportor la Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice: priorități sociale și în domeniul muncii pentru 2024.
Victor Negrescu este chestor al Parlamentului European. A fost raportor în 5 dosare ale PE și semnatar al propunerii de rezoluție referitoare la returnarea tezaurului național al României însușit ilegal de Rusia.
Dragoș Tudorache a devenit cunoscut la nivel global pentru contribuția sa la Legea Inteligenței Artificiale a UE. El a mai fost implicat în dosarele pe Republica Moldova, fiind raportor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE – Republica Moldova. Este membru în Comisia Afaceri externe și al Delegației pentru relațiile cu SUA.
Claudiu Manda și Rareș Bogdan în top 5 absenți la voturile din PE. Ambii sunt din nou pe liste, în poziții eligibile
Nu este un merit pe care să și-l poată aroga toți europarlamentarii români. Conform statisticii privind prezența la vot, doi europarlamentari români se află în top 10 absenți la voturile din PE.
Pe locul doi- întrecut doar de un europarlamentar grec condamnat la închisoare în 2021 – se află Claudiu Manda (PSD), absent la 43,6% dintre voturile organizate în Parlamentul European. Pe locul 5, Rareș Bogdan (PNL) absent la 32,8% dintre voturile din PE.
Ambii se află din nou pe lista comună a Coaliției pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, ambii pe poziții eligibile.
Renew a avut cele mai multe voturi câștigate
Conservatorii și social-democrații au fost – și sunt – cele mai mari grupuri ale Parlamentului, dar niciun grup nu a câștigat mai multe voturi decât grupul Renew Europe. Potrivit datelor statistice, grupul Renew a câștigat 91 la sută din voturile pe proiectele la care a luat parte.
Procentul este cu puțin peste performanța grupului S&D, care a câștigat aproape 90 la sută din voturile inițiate. Partidul Popular European – cel mai mare grup al Parlamentului – a obținut majoritatea în 85% din voturi.
Jordan Bardella, liderul Adunării Naționale din Franța, visează la o „minoritate de blocare” în următorul Parlament. Statisticile Politico arată de ce: parlamentarii grupului său (ID) au pierdut 40% din voturi.
Mișcările care au remodelat structura grupurilor parlamentare
Parlamentul care se apropie acum de final nu seamănă deloc cu cel ales în 2019, iar Brexit este doar un motiv. Deputații europeni care și-au părăsit grupul politic și s-au alăturat altuia au menținut Parlamentul într-o stare de schimbare aproape constantă.
Potrivit unei statistici a Parlamentului de la mijlocul lunii ianuarie, grupul ID a avut cel mai mult de pierdut: 19 deputați europeni.
Renew Europe a primit deputați care s-au așezat anterior atât în stânga, cât și în dreapta în hemiciclu, parlamentarii conservatori s-au mutat în mare parte spre centru, în timp ce noii membri ai PPE – dintre care mulți din ECR sau ID – s-au înclinat (ușor) spre dreapta.
Gradul de încărcare al comisiilor
Ce obțineți când un Green Deal și o pandemie au loc în același mandat? Un comitet pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară foarte, foarte ocupat.
Comisia a fost responsabilă pentru un număr masiv de proiecte legislative. Parlamentarii din cel mai mare grup al Parlamentului, PPE, au condus lucrările la cele mai multe dosare legislative din Parlament. În comisia de Mediu, însă, au fost eclipsați de Verzi.
***