Misterul brigantinei Mary Celeste. Ce s-a întâmplat cu echipajul de pe cea mai faimoasă corabie fantomă?
Pe 5 decembrie 1872, brigantina Mary Celeste era găsită în derivă, în apropierea strâmtorii Gibraltar, fără nici un om la bord. Speculațiile asupra destinului echipajului nu au întârziat să apară, iar Mary Celeste a devenit un fel de prototip al corăbiilor fantomă.
Brigantina, numită inițial Amazon, măsurând 31 de metri lungime, a fost construită în anul 1861, într-un șantier din Noua Scoție. Ghinioanele s-au ținut însă lanț de ea. Primul căpitan a murit la scurt timp după ce a preluat-o, s-a ciocnit cu o altă navă în Canalul Mânecii, pentru ca în 1869 să eșueze în timpul unei furtuni.
A fost recuperată și vândută unor americani, care au făcut unele modificări și au botezat-o Mary Celeste. Pe 5 noiembrie 1872, sub comanda căpitanului Benjamin Briggs, brigantina încărcată cu alcool industrial, a ridicat ancora din Staten Island, New York, îndreptându-se spre Genova, Italia. Alături de echipaj, format din șapte oameni, se mai aflau soția și copilul căpitanului Briggs.
Pe 4 decembrie 1872, Mary Celeste a fost observată de echipajul navei Dei Gratia. Deși nu erau vizibile semne de avarie, Mary Celeste părea că plutește în derivă, îndreptându-se spre Strâmtoarea Gibraltar.
O barcă de pe Dei Gratia, cu câțiva oameni, au acostat brigantina. Aici au constatat că aceasta luase destul de multă apă la bord, că numai una din pompe mai era funcțională, ceasul nu mergea, compasul era distrus, în timp ce sextantul și cronometrul dispăruseră. Încărcătura de alcool părea intactă (la sosirea la Genova s-a descoperit că nouă butoaie erau goale), rezervele de apă la fel.
Toate actele navei se aflau la bord, ultima însemnare făcută de căpitan fiind cea din data de 24 noiembrie 1872, când Mary Celeste se afla la 100 de mile de insulele Azore. Nici unul din oamenii aflați pe Mary Celeste nu au fost vreodată găsiți.
La începutul anului 1873, o barcă cu un copil și încă una cu cinci cadavre au acostat pe țărmul Spaniei. S-a speculat că ar fi fost vorba de membri ai echipajului și de copilul căpitanului Briggs, dar fără să se poată dovedi.
Cea mai vehiculată teorie este aceea că scurgerile de alcool din cele nouă butoaie au determinat o acumulare de vapori în cală. Briggs temându-se de o explozie, a ordonat deschiderea calei și evacuarea navei până când alcoolul se va evapora și pericolul va trece. Numai că vântul puternic a îndepărtat brigantina de bărcile echipajului, care nu a mai putut ajunge înapoi, găsindu-și sfârșitul pe mare.
Altă teorie susținea că echipajul, fiind împiedicat de căpitan să consume alcool, l-a ucis pe acesta și familia lui, au aruncat cadavrele și au fugit cu o barcă. S-a vorbit despre un cutremur marin care i-a speriat pe cei de pe navă, care au încercat să scape cu bărcile de salvare.
Nu au lipsit nici cei care au pus dispariția echipajului pe seama unui monstru marin, a extratereștrilor sau a altor fenomene paranormale. În ceea ce o privește, brigantina Mary Celeste nu a avut nici ea un destin mai fericit: în anul 1885, posesorul ei a scufundat-o în apropiere de Haiti, pentru a încasa asigurarea.