De ce a fost aleasă Finlanda ca ţară gazdă pentru întâlnirea Trump-Putin?
Preşedintele Statelor Unite ale Americii Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin au avut o întâlnire luni, 16 iulie, în capitala Finlandei, Helsinki. Oraşul nu a fost ales la întâmplare, el având o istorie în ceea ce priveşte găzduirea summiturilor.
„Sunt mai multe motive pentru care Finlanda a fost aleasă: lunga sa istorie privind întâlnirile SUA-Rusia, politica sa externă, dar şi georgrafia”, a motivat pentru CNBC Pertti Torstila, fost diplomat finlandez. „Ambii preşedinţi cunosc gazda şi au o relaţie bună cu preşedintele finlandez”, a mai continuat acesta.
Finlanda a găzduit întâlniri între Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică în 1957, 1988 şi 1990. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că în acea perioadă ţara nordică adoptase o politică neutră faţă de cele două. Chiar şi după aceea, ca membru al Uniunii Europene, Finlanda şi-a păstrat rolul de mediator între Est şi Vest, fiind gazda a două întâlniri între marile puteri: în 1992 şi 1997 – cea din urmă aducându-i la aceeaşi masă pe Bill Clinton şi Boris Yeltsin.
Geografic vorbind, Finlanda a fost alegerea potrivită, având în vedere că Trump a mai avut şi alte întâlniri în Europa, inclusiv cu prim-ministrul britanic Theresa May, iar Putin trebuia să participe la finala Campionatului Mondial de Fotbal – distanţa dintre Finlanda şi Rusia parcursă cu avionul fiind de doar o oră.