”Inflația industrială” rezistă – doar scăderile de la energie echilibrează cifrele

”Inflația industrială” rezistă – doar scăderile de la energie echilibrează cifrele

În luna martie 2024, comparativ cu luna martie 2023, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 7,9%, arată datele Institutului Național de Statistică, însă scăderea e înșelătoare: ea provine din faptul că prețurile la producţia şi furnizarea de energie electrică au scăzut cu 26%. În schimb, la celelate categorii, prețurile au crescut pe linie.

În luna martie 2024, prețurile producției industriale (IPPI) (piață internă și externă) s-au cum mai este denumită, inflația industrială, au scăzut cu 1,8% față de luna precedentă. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, IPPI a scăzut cu 7,9%.

Prețurile la energie scad – cele din industrii au crescut și cu 24%

Scăderea inflației industriale se datorează însă reducerii prețurilor la capitolul energetic (Prețurile la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat), care s-au redus cu 26%. Este vorba și de un efect de bază, în luna martie 2023, prețurile pentru energie fiind foarte ridicate pe fondul crizei generate de sistarea livărilor de gaze și petrol din Rusia, ca urmare a războiului din Ucriana.

În schimb prețurile la poarta fabricilor s-a majorat, în termeni anuali, prețurile pentru repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor a crescut cu aproape 24%, iar cel pentru fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice a crescut cu 19%.

Pe marile categorii industriale, în afară de sectorul energetic, s-a mai înregistrat o scădere pentru bunurile intermediare, de 4%.

În schimb, la celelate categorii, prețurile au crescut pe linie – iar în industria prelucrătoare creșterile au fost și de 2 cifre.

Pe ramuri industriale, prețurile la poarta fabricii au scăzut în cazul produselor care înglobează o cantitate mare de energie în procesul de fabricație, în timp ce în ramurile unde manopera are o pondere mai ridicată în costuri, acestea s-au scumpit.

În UE, prețurile producției industriale s-au redus în martie cu 7,6%

În martie 2024, comparativ cu februarie 2024, prețurile producției industriale au scăzut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE, potrivit primelor estimări ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

În februarie 2024, IPPI a scăzut cu 1,1% în zona euro și cu 1,0% în UE.

În martie 2024, comparativ cu martie 2023, prețurile de producție industrială au scăzut cu 7,8% în zona euro și cu 7,6% în UE.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale ale prețurilor de producție industrială au fost înregistrate în:

  • Slovacia (-24,6%),
  • Irlanda (-19,8%),
  • Belgia (-13,4%).

S-au observat creșteri în Luxemburg (+16,5%) și Malta (+0,7%).

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *