Sute de mercenari ruși uciși și răniți în atacul asupra unei baze americane din Siria
Forțele militare americane au ucis și rănit săptămâna trecută peste 200 mercenari ruși în Siria, ceea ce poate fi cel mai sângeros conflict direct dintre SUA și Rusia, relatează Bloomberg.
Peste de 200 de soldați mercenari, majoritatea ruși, care luptă de partea liderului sirian Bashar al-Assad, au murit sau au fost răniți într-un atac eșuat asupra unei baze deținute de forțele americane și kurde în regiunea Deir Ezzor, bogată în petrol. Armata rusă a declarat că nu are nimic de-a face cu atacul, iar S.U.A. au acceptat explicațiile rușilor. Secretarul Apărării din SUA, Jim Mattis, a declarat că întreaga situație este șocantă, dar nu a oferit detalii suplimentare.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze rapoartele privind victimele ruse, afirmând că Kremlinul urmărește doar datele privind forțele armate ale țării. Putin a vorbit luni cu președintele american, Donald Trump, dar acțiunea militară din Siria nu a fost discutată, a afirmat Peskov.
„Acesta este un mare scandal și un motiv pentru o criză internațională acută”, a declarat Vladimir Frolov, fost diplomat rus și parlamentar, care este acum analist politic independent. Însă „ Rusia se va preface că nu s-a întâmplat nimic”, a adaugat Frolov, citat de Bloomberg.
Atacul de săptămâna trecută a început la 8 kilometri la est de linia de confluență a râului Eufrat. „Forțele pro-Assad, sprijinite de artilerie, tancuri, sisteme de rachete și mortiere, au atacat surprinzător baza americană”, a declarat colonelul Thomas F. Veale, purtătorul de cuvânt al armatei americane.
Răspunsul militar al SUA, care are consilieri staționați la bază alături de trupele forțelor democratice siriene, nu s-a lăsat așteptat contraatacând cu artileria și aviația. „Oficialii Coaliției au comunicat în mod regulat cu omologii lor ruși înainte, în timpul și după atacul nepotrivit și neprovocat”, a spus Veale. Nu au fost raportate victime ale Coaliției iar „vehiculele și personalul inamic care s-au întors și s-au îndreptat spre vest nu au fost vizate”, a adăugat Vale.
Nu este clar cine plătește contingentul de mercenari ruși care au participat la acest asediu, Rusia, Siria, Iran sau un alt terț. Relatările din presa rusească susțin că Wagner – o organizație militară cunoscută ca răspunsul Rusiei la Blackwater, acum numită Academi, a fost angajată de Assad sau de aliații lui. „Nimeni nu vrea sa înceapă un razboi mondial din cauza unui voluntar sau a unui mercenar care nu a fost trimis de stat și a fost lovit de americani”, a declarat într-un Vitaly Naumkin, consilier senior al guvernului rus asupra Siriei. Yury Barmin, analist la Consiliul Internațional al Rusiei, un think tank creat de Kremlin, a declarat că Rusia sprijină eforturile lui Assad de a recupera regiunea estică Deir Ezzor, „crucială” pentru a-și finanța planul național de reconstrucție și reconciliere, însă, Statele Unite se opun.
Rusia a semnat luna trecută o „foaie de parcurs” cu guvernul lui Assad pentru a ajuta la reconstruirea rețelei de energie electrică a Siriei. Mai mult, marți, ministrul energiei, Alexander Novak, a declarat reporterilor de la Moscova că firmele rusești sunt interesate de contracte pentru a ajuta la refacerea conductelor și a puțurilor de petrol deteriorate.
„Prezență ilegală”
În timp ce Ministerul Apărării al Rusiei nu a menționat mercenarii ruși în declarația oferită presei, adăugând doar că 25 de luptători „sirieni” au fost răniți, el a acuzat SUA că folosesc „prezența lor ilegală” în Siria pentru „a profita de activele economice”.
În schimb, guvernul lui Assad de la Damasc a numit acțiunea militară a SUA „barbară” și drept o „crimă de război”. Numărul victimelor în urma acestui atac, care este deja de aproximativ cinci ori mai mare decât pierderile oficiale ale Rusiei în Siria, continuă să crească, potrivit unui comandant mercenar care a spus prin telefon că zeci de bărbați răniți sunt încă tratați la spitale militare din Sankt Petersburg și Moscova.
Majoritatea celor uciși și răniți au fost ruși și ucraineni, mulți dintre ei veterani ai conflictului separatist din estul Ucrainei, potrivit lui Alexander Ionov, cel care conduce un grup finanțat de Kremlin. Ionov a luptat personal de partea forțele pro-guvernamentale Siria.
Foto: bloomberg.com