A fost recreat ADN-ul primului sclav negru care a ajuns în Islanda
Născut în 1784 în Caraibe, Hans Jonatan este bărbatul pentru care cercetătorii din Islanda i-au reconstruit parțial genomul. După ce a scăpat de sclavie, el a devenit prima persoană a patrimoniului african care a trăit într-o țară nordică.
Locul în care se aflau rămășițele lui Hans Jonatan este necunoscut, dar geneticienii de la deCODE au folosit mostre de ADN de la 182 de descendenți de-ai săi. Studiul reconstituie genomul matern al lui Jonatan, dezvăluind unde a fost răpită probabil mama sau familia lui înainte de a fi vânduți în comerțul cu sclavi. „Folosind aceste date, am reconstruit 38% din genomul matern al lui HJ și am dedus că mama lui a fost din Benin, Nigeria”, potrivit www.sciencealert.com.
Povestea lui Jonatan a devenit faimoasă după publicarea biografiei „The Man Who Stole Himself”. El s-a născut în sclavie pe insula St Croix 1784. Se crede că tatal sau a fost un alb numit Hans Gram, iar mama lui Jonatan era o sclavă pe nume Emilia Regina.
În cele din urmă, proprietarul plantației a mers în Danemarca și i-a adus cu el, dar sclavia era ilegală în țară. Jonatan a luptat pentru flota daneză și mai târziu a fost eliberat. Când a fost în cele din urmă prins și întemnițat, avocatul său a susținut emanciparea pe motiv că sclavia a fost ilegală în Danemarca, deși era încă legală în coloniile daneze. Jonatan a pierdut cazul și judecătorul a ordonat ca Jonatan să fie în Indiile de Vest daneze ca sclav.
Pentru a evita această soartă, Jonatan a fugit în Islanda, unde a fost ”întâmpinat cu brațele deschise și a trăit ca un imigrant”.El a fost primul negru care a pus piciorul pe pământ islandez, fiind primit cu brațele deschise, arătând că rasismul nu exista în acea comunitate din secolul al XIX-lea.
Potrivit studiului publicat în Nature Genetics, Hans Jonatan marchează prima și singura prezență a migrării genelor africane în Islanda înainte de secolul al XX-lea. Reconstrucția genomului matern al lui HJ a fost neobișnuit de complicată, deoarece fragmentele cromozomilor de la strămoșii africani recenți sunt foarte rare în fondul genetic al Islandei, au scris ei.
Cercetătorii au folosit ADN-ul de la 182 de persoane decedate pentru a reconstrui genomul. Islanda oferă o oportunitate unică de reconstruire a genomului lui Jonatan, având o bază de date masivă, care reprezintă aproape jumătate din populația sa. Cercetătorii au fost capabili să precizeze 674 de fragmente de cromozom africane de la decedații studiați.