Fenomenul astronomic așteptat în fiecare an – “Geminidele”
Stelele căzătoare pot fi rar întâlnite, mai ales dacă privim cerul atunci când ne aflăm într-un oraș, în special din cauza nivelului ridicat de poluare dar și de prezența luminilor care fac inaccesibil privitul spre cer. Iarna aceasta putem admira cu ochiul liber fenomenul astronomic al “Geminidelor” în perioada 4-17 decembrie.
Majoritatea stelelor cazătoare care apar în perioada 4-17 decembrie provin din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”. În noaptea de 13 spre 14 decembrie 2017, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul acitv 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer, steaua căzătoare.
Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea de maxim. În 2017 maximul se va produce în timpul zilei de 14 decembrie (ora 8:30 ora României).
Putem observa și în noaptea anterioară maximului sau în cea de după aceasta, când se pot vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în ambele seri.
Stelele căzătoare se pot observa fără instrumente astronomice, privind doar cu ochiul liber. În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. Se recomandă ca în această perioadă, pentru a admira mai bine stelele căzătoare, zona aleasă pentru observare să fie undeva în natură, departe de lumini puternice sau intr-un loc izolat. La un moment dat, ochiul privitorului se va acomoda cu intunericul, iar stelele căzătoare se vor arăta în număr cât mai mare.
Sursa: Observatorul Astronomic “Amiral Vasilea Urseanu”