Premierul Ciolacu anunță majorări salariale de 10% pentru bugetari

Premierul Ciolacu anunță majorări salariale de 10% pentru bugetari

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marţi, că a fost pusă în transparenţă decizională o ordonanță care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri mici. Impactul bugetar estimat al acestor măsuri este evaluat în nota de fundamentare la 1,13 miliarde lei pentru acest an, ceea ce va adăuga 0,3% din PIB la deficitul bugetar. Însă efortul bugetar pentru anul viitor va fi mult mai mare, deoarece în 2024, ultima tranșă de majorare de 5% se va aplica din septembrie, odată cu alegerile generale și prezidențiale.

De asemenea, vor fi acordate decontări de ochelari, în limita a 500 de lei. „A fost pusă în transparenţă. Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei; iar restul vorbim de majorări de 5% şi 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”, a spus premierul, citat de Agerpres.

Ciolacu a precizat că decontarea ochelarilor de vedere trebuie realizată pentru toate categoriile, nu doar pentru magistraţi. „Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar că ne putem judeca între noi şi ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari”, a precizat el. Potrivit proiectului, angajații din instituții de cultură, Oficiul Național al Registrului Comerțului, diplomație, apărare, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului vor primi două majorări salariale de câte 5% – una în iunie și alta în septembrie.

„Nivelul salariului de bază pentru personalul cuprins în anexele nr. III, IV, VII, VIII, precum și în capitolul VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se majorează cu 10%, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024”, se arată în ordonanță.

Majorări pentru angajații din administrație

Angajații din administrația locală vor beneficia de creșteri salariale de 10% din luna iunie. „Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (4) și art.16 alin. (21 ) din Legea cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul de specialitate al primarului și din instituţiile şi serviciile publice de interes local corespunzătoare Anexei nr.IX, lit.C, pozițiile 21 – 28, pot beneficia, începând cu luna iunie 2024, de majorarea salariului de bază cu până la 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, potrivit proiectului.

Ciolacu a mai spus că Guvernul nu îşi permite majorări salariale mai mari pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari. „În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa – n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a mai adăugat şeful Guvernului. În ceea ce priveşte reorganizarea ministerelor, premierul Ciolacu a declarat că „foarte multe” astfel de proiecte „sunt în transparenţă” şi că s-au coordonat cu Ministerul Justiţiei, astfel încât „să nu vină în avalanşă”

„Sunt foarte multe în transparenţă. S-au coordonat cu doamna ministru al Justiţiei, astfel încât să nu vină toate avalanşă, şi atunci şi acea amânare a fost tot în acest temei, şi am avut discuţia cu doamna ministru al Justiţiei, fiindcă trebuie totuşi urmărite. Presupun că în perioada următoare, ca întotdeauna, ca la noi românii, o să se facă pe ultima sută (de metri n.r.)”, a mai spus Ciolacu.

Categoriile de personal cărora li se va majora salariul cu 10%

De majorările salariale cu 10% va mai beneficia și personalul agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi agenţiei pentru protecţia mediului municipiului Bucureşti să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcţiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

„Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană. Se va înfiinţa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ministrului Finanţelor şi ministrului Justiţiei, pentru soluţionarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situaţiilor semnalate şi pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială”, se arată în document.

Acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare aferente va fi realizată din procesele de reorganizare instituţională, din creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi a plăţii contribuţiilor la BASS şi a impozitului pe venit, din creşterea gradului de colectare, precum şi din reducerea unor cheltuieli cu bunurile şi serviciile.

Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor, iniţiatorii proiectului de act normativ, explică demersul lor prin faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.197/29 decembrie 2023, a prevăzut majorări salariale în sistemul naţional de învăţământ, respectiv pentru personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

De asemenea, s-a reglementat stabilirea nivelului de salarizare a funcţionarilor publici şi personalului contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea şi sub autoritatea MMSS la nivelul de salarizare a personalului din cadrul instituţiilor în subordinea cărora funcţionează, respectiv Casa Naţională de Pensii Publice, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Totodată, s-a avut în vedere aceeaşi măsură şi pentru Ministerul Sănătăţii şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii şi direcţiile pentru cultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi structurile subordonate, Institutul Naţional de Statistică şi structurile subordonate.

În ceea ce priveşte instituţiile prefectului, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual, cu excepţia serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, serviciului public comunitar de paşapoarte şi a funcţiilor de demnitate publică, drepturile salariale au fost stabilite la nivelul celor prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului. Ca regulă generală, s-a avut în vedere în aplicare că acestea nu vor putea depăşi salariile din structurile supraordonate

„În această etapă, se constată încă diferenţe salariale manifestate între funcţii din administraţia publică centrală şi unele structuri subordonate ale acestora din teritoriu şi prin raportare la complexitatea muncii exemplifică prin agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi agenţia pentru protecţia mediului municipiul Bucureşti. De asemenea, a fost analizat nivelul de nivelul de salarizare a personalului din aparatul de specialitate al primarului din unităţile administrative-teritoriale cu până la 20.000 de locuitori, raportat la nivelul de salarizare din administraţia publică locală. Din această perspectivă se impune recunoaşterea principiului importanţei muncii şi a nivelului de specializare dobândit de-a lungul timpului de aceste categorii de personal bugetar”, precizează Nota de fundamentare. 

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *