Un sfert din donațiile politice private din UE au mers către ”partide populiste” sau ”extremiste”

Un sfert din donațiile politice private din UE au mers către ”partide populiste” sau ”extremiste”

Un sfert din toți banii privați donați partidelor politice din UE sunt oferiți de către donatori către mișcărilor de extremă dreaptă, de extremă stângă și populiste, sporindu-le finanțele cu milioane de euro înainte de alegerile pentru Parlamentul European de săptămâna viitoare, scrie The Guardian.

În condițiile în care sondajele prevăd o creștere a sprijinului pentru partidele conservatoare, eurosceptice și pro-ruse, The Guardian și alți 26 de parteneri media, conduși de grupul de investigații Follow the Money, publică Transparency Gap, cea mai amplă analiză de până acum a finanțării politice în Uniunea Europeana.

1 euro din 4 a mers către ”partide populiste”, iar 1 din 7 au mers la ”partidele extremiste”

Datele au fost culese din rapoartele anuale ale a peste 200 de partide din 25 de țări. Concluziile arată că 150 de milioane de euro, echivalentul a 1 euro din fiecare 4 euro din toate donațiile private făcute între 2019 și 2022, au fost destinate partidelor populiste și celor cu opinii politice extreme.

Grupurile de extremă dreaptă au atras echivalentul a 1 euro din fiecare 7 euro de bani privați, adică peste 97 de milioane de euro.

Proiectul nu a avut parteneri în România, iar din graficul de mai jos se observă că finanțarea privată nu este consistentă, dar se îndreaptă preponderent către populiști de extremă-dreapta și populiști.

Lipsă de transparență cronică în raportarea finanțărilor

Proiectul a folosit aceeași clasificare a partidelor ca și grupul de cercetare The PopuList, care îi definește pe cei de extremă dreaptă ca având o ideologie naționalistă și autoritară.

În timp ce majoritatea țărilor obligă părțile să își declare veniturile totale din surse private și publice, regulile variază foarte mult, iar finanțarea în unele state membre este o adevărată „cutie neagră”.

Trei sferturi dintre partidele din Europa nu publică informații sau publică doar date parțiale despre cine se află în spatele donațiilor. Există un decalaj de transparență chiar și atunci când partidele respectă regulile țării lor.

Cercetarea nu a găsit nereguli de finanțare, dar un studiu major comandat de parlamentul european privind finanțarea partidelor politice a concluzionat că lipsa de transparență poate duce la riscuri de corupție.

Relația bani – putere

Analiza arată că, atunci când sunt combinate, partidele de extremă dreapta, extrema stângă și populiste atrag mai mult de jumătate din finanțarea privată în Slovenia, Italia, Polonia, Ungaria, Portugalia și Grecia.

Partidul Fidesz de guvernământ al Ungariei, care a deținut puterea timp de 14 ani și a legiferat o reducere a finanțării de la stat, a luat 55% din toți banii privații în 2022.

Sondajele sugerează că partidele naționaliste și de extremă-dreapta sunt pe cale să termine pe primul loc în Ungaria și alte opt state ale UE – inclusiv Austria, Franța, Italia, Țările de Jos și Polonia.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *