BCE reduce simbolic dobânda-cheie – presiunile inflaționiste rămân

BCE reduce simbolic dobânda-cheie – presiunile inflaționiste rămân

Banca Centrală Europeană și-a îndeplinit promisiunea de a reduce dobânda de referință, de la maximul istoric de 4% la 3,75% dar i-a lăsat pe investitori să ghicească încotro se va îndrepta politica monetară în viitor, după ce noua prognoză arată o perioadă mai lungă pentru încadrarea inflației în intervalul țintă de 2%, scrie Bloomberg.

În timp ce reducerea cu un sfert de punct procentual a dobânzii de politică monetară de la vârful său de de 4% era așteptată de toată lumea, revizuirea ascendentă a prognozei inflației pentru anul viitor la 2,2% de la 2% – a fost o surpriză.

Președinta BCE Christine Lagarde a remarcat că perspectivele inflației s-au îmbunătățit „în mod semnificativ” și a spus că există o „probabilitate puternică” ca BCE să treacă într-o „fază de relaxare”. Dar a refuzat să confirme că o astfel de schimbare de viteză deja s-ar fi petrecut, sau urmează în viitor.

Investitorii se așteaptă la maxim încă o reducere în 2024

În timp ce investitorii încă pariază că BCE va scădea din nou dobânzile în acest an, momentul acestei reduceri este încă o dată pus sub semnul întrebării – unii spunând deja că reducerea dobânzii atunci când inflația este încă pe trend ascendent pune la îndoială credibilitatea BCE.

Traderii au trecut de la pariul cu încă două reduceri de dobândă în acest an, la doar una, tot de 0,25 puncte procentuale.

„În viitor, pentru credibilitatea BCE, va trebui să aibă o poziție foarte, foarte neutră”, a declarat Vasileios Gkionakis, economist senior și strateg la Aviva Investors, pentru Bloomberg Television. „Ștacheta pentru a câștiga mai multă încredere tocmai s-a ridicat mai sus.”

Reducerea dobânzii când inflația urcă pune la îndoială credibilitatea BCE

El se întreabă dacă – în lumina inflației persistente – reducerea făcută de BCE chiar s-ar fi întâmplat dacă oficialii BCE nu ar fi anunțat-o cu câteva luni înainte, mizând pe ajungerea rapidă la stabilitatea prețurilor.

Anunțarea reducerii dobânzii a fost „aproape exclusiv impus de faptul că era mult prea jenant pentru Consiliul guvernatorilor să mai dea înapoi” după ce promiseseră o reducere, a spus Gkionakis. „Nu are sens”, a adăugat el.

Decizia BCE începe să reducă din măsurile fără precedent adoptate pentru a frâna cea mai gravă creștere a prețurilor de consum din zona euro. Pasul, făcut de BCE înaintea Rezervei Federale și a Băncii Angliei în relaxarea politicii monetare, ar putea contribui, de asemenea, la revigorarea economiei celor 20 de țări după doi ani de stagnare și o recesiune ușoară.

Dar se datorează și indicatorilor macroeconomici – inclusiv inflația din luna mai, creșterile salariilor de la începutul anului și activitatea comercială recentă din sectorul privat – care au fost mai mari decât se anticipase. Costurile cu forța de muncă vor continua să fluctueze pe termen scurt, potrivit lui Lagarde.

2,5% inflația la finele lui 2024 și 2,2% în 2025

Cei mai recenți indicatori, au determinat BCE să îşi majoreze uşor previziunile privind inflaţia pentru acest an şi anul viitor. Aceasta a declarat că inflaţia va fi în medie de 2,5% în acest an, 2,2% anul viitor şi 1,9% în 2026.

Măsura de joi a fost luată la o zi după o reducere similară a ratei dobânzii de către Banca Canadei şi urmează deciziilor anterioare de relaxare a politicii monetare luate în acest an de băncile centrale din Brazilia, Mexic, Chile, Elveţia şi Suedia.

În schimb, se aşteaptă ca Rezerva Federală a SUA să menţină săptămâna viitoare ratele la un nivel maxim al ultimilor 23 de ani, între 5,25 şi 5,5%, după ce presiunile asupra preţurilor în cea mai mare economie a lumii s-au dovedit mai încăpăţânate decât se aştepta.

De asemenea, se consideră că este puţin probabil ca Banca Angliei să reducă dobânda sa bancară de la nivelul maxim al ultimilor 16 ani, de 5,25%, în cadrul reuniunii din 20 iunie.​

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *