Brundibár, sceneta jucată de orfanii evrei în lagărul nazist Theresienstadt
Copiii care erau închişi în lagărul de concentrare cehoslovac Theresienstadt erau entuziasmaţi că făceau parte din lista de distribuţie a scenetei Brundibár, cu toate că marea parte a publicului erau gărzile SS. Rolul principal era jucat de către Greta Klingsberg, care pe atunci avea doar 13 ani.
Brundibár a fost o scenetă pentru copii, scrisă în anul 1938 de către compozitorul ceh, de origine iudaică, Hans Krasa. Iniţial, piesa era destinată unei competiţii guvernamentale, eveniment ce a fost anulat din motive politice. Repetiţiile au început pentru prima dată în orfelinatul evreiesc din Praga, în 1941, dar un an mai târziu, atât compozitorul, cât şi copiii au fost mutaţi în lagărul de concentrare nazist de la Theresienstadt. Acolo, copiii au continuat să repete, având în minte melodiile de pian, flaut, clarinet şi chitară. Premiera a avut loc pe 23 septembrie 1943, în incinta lagărului, urmând să fie prezentat de încă 55 de ori. Sceneta este inspirată, în linii mari, din povestea lui Hansel şi Gretel. Doi fraţi, Aninka şi Pepicek sunt orfani de tată, iar mama lor este grav bolnavă, doctorul recomandându-i un regim pe bază de lapte. Aşa că, neavând bani, cei doi fraţi cântă în pieţe pentru a avea cu ce cumpăra produsul necesar mamei lor. Dar ofiţerul Brundibár îi alungă. Cu ajutorul unei rândunici, al unei pisici şi al unui câine, copiii reuşesc să îl alunge ei pe ofiţer din oraş.
Toţi oamenii, evident, au asemănat antagonistul piesei cu Adolf Hitler. „Adulţii au considerat că este un om rău care îşi bate joc de toată lumea.”, spune Greta Klingsberg, cea care a interpretat-o pe Aninka. „Copiii dimpotrivă. Pentru noi, atunci, Brundibar era un personaj popular. El avea mustaţă, iar când cânta aceasta se mişca de sus în jos, iar nouă, copiilor, ni se părea tare amuzant.”
„Când eşti mic, te identifici cu orice faci şi orice se află în jurul tău. Când eram pe scenă mă duceam la şcoală, aveam pisică, îngheţată. Toate lucrurile pe care nu le văzusem de ani, acum deveneau aproape realitate. Era minunat. Acestea erau momentele de copilărie normală pentru mine, dar şi pentru restul copiilor care participau în piesă. În lagăr, ei nu mă mai strigau Greta, ci Aninka.”, declară Greta Klingsberg, care la 13 ani pe atuci avea în grijă o soră mai mică, ele fiind părăsite de către părinţi care fugiseră în Palestina. Acum, Greta Klingsberg are 86 de ani şi trăieşte în Ierusalim.