Cheltuielile globale cu armament nuclear au crescut cu 13% în 2023
Cheltuielile globale pentru arme nucleare au crescut cu 13%, până la un record de 91,4 miliarde de dolari în 2023, conform calculelor grupului Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (Ican).
Noul total, mai mare cu 10,7 miliarde de dolari față de anul precedent, este determinat în mare parte de creșterea bruscă a bugetelor de apărare din SUA, într-o perioadă de incertitudine geopolitică mai mare cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și războiul Israel-Hamas.
Toate cele nouă națiuni care dețin armament nuclear cheltuiesc mai mult, a precizat Ican. China este a doua în topul banilor investiți în armament nuclear, cu un buget de 11,9 miliarde de dolari. Suma cheltuită de Beijing este cu mult sub cea a SUA: 51,5 miliarde de dolari.
Rusia este al treilea cel mai mare cheltuitor, cu 8,3 miliarde de dolari, urmată de Regatul Unit (8,1 miliarde de dolari) și Franța (6,1 miliarde de dolari), deși estimările pentru statele autoritare sau cele trei țări cu programe nucleare nedeclarate (India, Pakistan și Israel) sunt toate complicate de lipsa de transparență a acestor state.
Susy Snyder, unul dintre autorii cercetării, a avertizat că statele nucleare sunt „pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an pe arme nucleare”.
În ultimii cinci ani, de când Ican și-a început cercetarea, cheltuielile pentru arme nucleare au crescut cu 34%, sau 23,2 miliarde de dolari.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a referit în mod repetat la arsenalul nuclear al țării sale pentru a avertiza vestul cu privire la o intervenție militară directă în Ucraina. Rusia a început, de asemenea, o serie de exerciții care simulează utilizarea armelor nucleare tactice lângă granița cu Ucraina, în mai.
Alte date furnizate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri), arată că numărul de focoase nucleare active este, de asemenea, puțin mai mare – 9.585 – determinat în mare parte de faptul că China și-a mărit arsenalul la 500 de la 410.
Cele mai mari state nucleare rămân, așa cum au făcut-o din anii 1950, SUA și Rusia, care dețin aproximativ 90% din toate focoasele. Rusia are 4.380 de focoase nucleare desfășurate sau depozitate, în comparație cu SUA, cu 3.708, au adăugat cercetătorii.
(Citiți și: ”Membrii NATO poartă discuţii pentru a-şi pune în stand-by armele nucleare – anunț Jens Stoltenberg. Reacția Kremlin”)
***