Recrutat de MI5. Dictator fascist, de meserie agent britanic
Benito Mussolini a rămas în istorie ca fiind membrul-fondator al Axei Răului, dictatorul italian care a instaurat în ţara sa frica şi teroare şi care a făcut un pact dezastruos cu Germania nazistă. Cu toate că este unul dintre cei mai malefici lideri din istorie, iar biografia sa a fost atent cercetată, cariera sa de agent britanic nu a fost cunoscută.
Documente de arhivă demonstrează faptul că cel care avea să fie cunoscut drept Il Duce, şi-a început cariera în politică în 1917, cu ajutorul unui salariu săptămânal de 100 de lire primit din partea MI5. Pentru serviciile de intelligence britanice părea o investiţie de moment bună. Mussolini, pe atunci un jurnalist în vârstă de 34 de ani, nu era dispus doar să sprijine Italia în lupta din Primul Război Mondial alături de Puterile Antantei, prin propaganda ce o răspândea prin articolele sale. El dorea să trimită oameni să convingă susţinătorii păcii, prin diferite mijloace, să rămână acasă.
Plăţile către Mussolini erau autorizate de către sir Samuel Hoare, membru al parlamentului britanic şi trimisul MI5 în Roma, unde conducea un staf de 100 de agenţi britanici. Cel care a descoperit documentele înţelegerii între Marea Britanie şi Mussolini, profesorul de la Cambridge, Peter Martland spune:„ Mussolini era plătit 100 de lore pe săptămână, începând cu toamna anului 1917 pentru cel puţin încă un an, pentru a scrie articole pro-război. Astăzi, suma este echivalentul a 6000 de lire pe zi.”
Samuel Hoare, care a devenit mai târziu Lordul Templewood, a menţionat recrutarea lui Mussolini în memoriile sale, din 1954. El povesteşte cum viitorul dictator i-a promis că va trimite o armată de militari veterani împotriva celor care militau pentru pace în Milano. „Era ultimul lucru pe care britanicii îl doreau:revolte pro-pace. Era o suma uriaşă plătită către un singur om care la acea vreme era doar un jurnalist, dar în comparaţie cu cele 4 milioane de lire pe care Marea Britanie le cheltuia zilnic în timpul războiului, suma era una infimă.”, mai spune Martland.
După finalul războiului, Mussolini a început să îşi consolideze statutul, iar în urma alegerilor electorale fraudate a reuşit să impună dictatura fascistă. Ambiţiile sale coloniale din Africa l-au făcut să îşi contacteze vechea cunoştinţă, Hoare, care acum era secretarul de stat în afaceri externe. Acesta a semnat pactul Hoare-Laval, prin care acorda controlul Italiei asupra Abisiniei. Pactul nu a fost agreat în Marea Britanie, iar Hoare a fost constrâns să demisioneze. Între timp, Mussolini, şi-a impus supremaţia şi s-a aliat cu Hitler, intrând în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Sursa:The Guardian