Au apărut normele decontului precompletat e-TVA. Reacții nervoase ale contabililor
Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de vineri, la propunerea Ministerului Finanţelor, o serie de acte normative prin care s-au reglementat modul de implementare a decontului precompletat RO e-TVA şi modul de guvernanţă raportat la atribuţiile autorităţilor implicate în gestionarea acestuia.
Ce prevăd normele Finanțelor: mai multă muncă pentru contabili
Decontul precompletat RO e-TVA conţine date şi informaţii privind operaţiunile economice declarate de către persoanele impozabile şi transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (RO e-Factura, RO e-Sigiliu, RO e-Transport, RO e-SAF-T, RO e-Case de marcat electronice, sistemul informatic integrat vamal).
Normele aprobate pun în sarcina contabililor să explice Fiscului, dacă există diferențe în ceea ce privește datele din facturile transmise prin intermediul sistemelor informatice ale statului în cursul lunii și decontul de TVA, de ce există aceste diferențe.
Explicațiile trebuie transmise până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată prin intermediul formularului electronic de notificare „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA” în Spațiul privat virtual.
Nefurnizarea sau furnizarea parţială a informaţiilor solicitate prin Nota justificativă privind diferenţe RO e-TVA reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoare adăugată.
Sistemul RO e-TVA se implementează începând cu data de 1 august 2024 pentru operaţiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024 de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, prin intermediul SPV, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale.
Justificarea oficială: reducerea decalajului fiscal. Explicații ale lui Gabriel Biriș
Implementarea decontului precompletat şi a modalităţii de valorificare a datelor şi informaţiilor din Sistemul informatic naţional RO e-TVA vizează reducerea decalajului fiscal în domeniul TVA, explică Ministerul de Finanțe.
Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Ministerul de Finanțe, nu crede în această justificare. Explicația sa:
”36,7% din TVA teoretic colectabil (tinand cont atat de cotele reduse, dar si de autoconsum) se „pierde” pe drumul de la contribuabilul care îl suporta la buget (de fapt, se fura nu se pierde).
Acum, tinand cont de cele de mai sus să ne închipuim un tort.
- Prima felie pe care o taiem e consumul guvernamental (adica TVA platit de autoritati publice la companiile de la care cumpara diverse), e cam 20% din tort. Aici nu exista achizitii fara facturi, deci teoretic zero evaziune. Raman 80%.
- Din ce ramane mai taiem o felie – tot cam 20%, consumul companiilor scutite de TVA. Scutit inseamna ca nu colecteaza TVA de la clienti/beneficiari, dar platesc TVA la furnizori (pe care nu il deduc, ca nu au din ce). Nici aici nu se cumpara fara factura. Aici sunt bancile, companiile de asigurari, spitale, scoli, ONG-uri. Raman 60%.
- Ce ne-a ramas din tort (60%) este consumul gospodariilor. Adica ce cumparam pentru acasa (si nu punem pe firma!). Din asta, un sfert sunt utilitatile (curent, gaze, cablu, mobil, etc), unde – din nou, nu platim nimic fara sa primim factura.
- Ne ramane 45% din tort. Din ce ne ramane, 75% cumparam combustibil (benzina, motorina, GPL) sau cumparam de la supermarket/hipermarket/magazine din mall-uri. Nici aici nu exista sa nu primim bon.
- Ne mai ramane un pic peste 10% din tort. Pana aici, toate bune, TVA este colectat, fie pe factura, fie pe bon. Adica pe 90% din din tort.
Acum, sa presupunem prin absurd ca jumatate din feliuta ramasa e evazionata, adica 5%. Adica, pe 5% din ce se consuma nu se colecteaza TVA. Cam 5% e si media GAP-ului in UE. Si atunci de ce GAP-ul e 36,7%???
Nu cumva problema e în alta parte?”
Spectacol pe pagina de FB a ministrului Boloș
Ministrul Marcel Boloș a anunțat pe pagina sa de Facebook decizia guvernului, primind un val de comentarii din partea mediului contabil. Câteva exemple:
- Este evident că nu ați lucrat în mediul privat și nu aveți nimic în comun cu economia reală. Cum să nu-ți dai seama că la nimeni nu o să iasă decontul de TVA precompletat cu evidența contabilă? Este suficient să ai un furnizor cu TVA la încasare, bonuri fiscale de combustibil.
- Domnule Marcel Boloș, explicati-ne nouă, experților contabili, cu firme de contabilitate, cum vom reuși noi să verificam în 5 zile, lună de lună deconturile precompletate e-TVA la zeci de firme? Avem copii acasă, care se îmbolnăvesc, sunt răciți, sau poate suntem noi bolnavi, unii contabili poate se căsătoresc, și-au programat concedii între 20 și 25 ale lunii.
- Ulterior, dacă sunt diferențe, și vor fi la majoritatea firmelor, în termen de 10 zile va trebui să vă răspundem la notificare. Conform codului muncii ar trebui să avem 10 zile de concediu de odihnă legate. Vă mulțumim, prin aceasta ordonanță, ne-ați privat dreptul la libertate.
- O consultare cu experții contabili ați avut? Și dacă introduceți e-TVA și nu aveți în vedere toate aspectele fiscale, cum facem cu timpul nostru? Poate ne dați și niste instructiuni de cum să organizăm timpul. Ce garanție avem că va merge totul strună și nu vom pierde timpul în a explica eventuale greșeli din acest e-TVA? Și totuși, ce sperați să obțineți pentru beneficiul țării cu acest proiect implementat? Dar credeți că noi contabilii suntem cai de bătaie?
- Ceea ce vreți să implementați prin aceste legi date în grabă, netestate și din dorința de a avea mai multi bani la buget, nu fac decât să îngreuneze munca contabililor, să descurajeze antreprenorii și să determine firmele mici să închida porțile. Se vede clar ca cei care dau și sustin aceste legi nu au habar de contabilitate și ce înseamnă întocmirea unor declaratii (300, 390, 394). Se vede clar: ZERO respect pentru sectorul privat!!!
- Perfect va felicitam ați reușit să uniți cea mai neunita meserie. Va facem munca de ani de zile, ca voi nu aveți specialiști, când nu va ies calculele mai dați o declaratie, sa o facem tot noi contabilii. Eu va întreb dacă o tara de contabili refuza sa va răspundă la notificări ce o sa faceți? Amendați o tara? Ca eu toate amenzile astea nu le vad decât ca stați la cerșit de amenzi în loc sa va faceți munca. În plus vedeți ca o sa încurajăm din ce în ce mai mult patronii ca au acces în Spv sa va conteste fiecare PV de amenda, asa ca să va fie învățare de minte si mai ales sa atragem si raspunderea inspectorului care a scris PV.
- Domnule ministru, nu aveți nici o treabă cu partea practică. Îndrăznesc să spun ca nu ați depus în viața dumneavoastră vreun decont de TVA iar e-factura v-ar bate la zero. Nu este posibil să îngreunați în așa măsură mediul de afaceri cu aberații ca e-TVA. Suntem în continuă schimbare și implementare a câte ceva, pe banii contribuabililor. Modificărilor sau update-urile costă mult, pentru ca nu toată lumea folosește Saga. Oamenii sunt nevoiți să lucreze suplimentar pentru a face față. Respectul dumneavoastră față de mediul privat și față de breasla contabililor este zero. Rușine mare!
- Oare dvs. sau oricare dintre cei care au propus și votat tâmpenia asta de OUG, câte deconturi de TVA (normale, din acelea banale) ați completat în vasta dvs experiență? Dacă răspunsul este 0 (zero) cum este cât se poate de evident, cum îndrăzniți să debitati astfel de bălării? Și dacă atât ați putut gândi/debita, măcar încercați s-o dregeti cumva acum, pe ultima sută de metrii iar acele notificări pe care le așteptați de la noi să fie jurnalele de vânzări și cumpărări și NIMIC altceva. Iar stimabilii din Anaf să-și ia datele singuri de acolo. Le oferiți marea șansă să aibă și ei satisfacția la final de lună că și-au meritat lefurile încasate.
- Cine a propus e-TVA habar nu are despre cum se întocmește un decont. Și veți pune la o muncă total inutilă mii de profesioniști contabili pentru a compara mere cu pere. Decontul precompletat își va lua informațiile din e-factura și info transmise de casele de marcat.
- În viața reală însă există și: – TVA la încasare (când deducerea/colectarea se efectuează la data plății/incasarii, nu la emiterea facturii) aspect pe care e-TVA nu are cum sa îl gestioneze- facturile emise B2C care nu se transmit in e-factura, deci nu vor apărea in e-TVA- facturile încasate prin casele de marcat (pt ca ați interzis utilizarea chitanței dacă agentul economic deține casa de marcat), deci veți dubla TVA ul colectat- bonurile cu CIF pe ele pentru care există drept de deducere în anumite limite (imposibil de gestionat în e-TVA)- deductibilitatea parțială funcție de specificul fiecărui agent economic.
- Cum generati voi decontul de TVA precompletat? Adunati sumele din toate E-urile pe care le-ati inventat? Ati citit codul fiscal? Ati auzit de TVA la incasare, de deducerea de 50% la autoturisme, de colectarea TVA la avansurile incasate, de emiterea facturilor pt. Bonurile fiscale, de ajustarea TVA ? Decontul de TVA precompletat nu se va „pupa” cu decontul firmelor in 99% din cazuri.
***