Pe unde credeau oamenii că se poate ajunge în iad?
Dincolo de diversitatea învăţăturilor religioase, în foarte multe dintre ele întâlnim ideea suferinţei celor care au săvârşit fapte reprobabile, pe care şi le ispăşesc în locuri înfricoşătoare. Şi ar fi existat căi de acces către ele.
Crovurile din America Centrală.Despre apele subterane se credea că reprezintă pasajul către Xibalba, lumea de apoi mayaşă. În peşterile din zona s-au descoperit ceramică, altare şi chiar rămăşiţe umane, iar peşterile oricum simbolizează tranziţia în multe culturi. Se crede că cei suspectaţi de vrăjitorie ar fi fost aruncaţi în aceste ape, dar şi că se efectuau sacrificii umane pentru îmbunarea zeilor.
Acheron.Râul faimos din mitologia greacă este unul cât se poate de real care trece prin nord-vest. Vechii greci credeau că sunt mai multe intrări în Hades, una dintre ele fiind pe la Necromanteionul de la Ephyra. În Odiseea lui Homer, acesta trebuie să călătorească în infern, accesibil la confluenţa dintre Acheron şi Pyriphlegethon. În infernul lui Dante, cei aflaţi între bine şi rău trebuiau să aştepte pe malul râului.
Hekla.Din secolul al 12-lea oamenii şi-au închipuit că vulcanul este o poartă către iad. În 1341, relatări despre păsări uriaşe care intrau şi ieşeau din vulcan au apărut în analele Flatey. Pasările ar fi fost sufletele morţilor. Călugărul Benedict a scris un poem despre călătoriile Sfântului Brendan, numind Hekla ‘închisoarea lui Iuda’.
Peştera Sybillei.Este una dintre cele mai vechi presupuse căi de acces spre infern, despre care au scris acum 2000 de ani romanii. În “Eneida”, Virgiliu povesteşte despre întâlnirea dintre Eneas şi preoteasa în vârstă de 700 de ani, care îl ghidează prin caverne către lumea de apoi.
Vulcanul Masaya.Băştinaşii credeau că aici sălăşluia un zeu, dar exploratorii spanioli erau convinşi că muntele este diavolesc. Călugărul Francisco de Bobadilla a încercat chiar să realizeze un exorcism, urcând spre crater cu o cruce uriaşă în mâini.
Fengdu, oraşul fantomelor. Se numeşte aşa pentru că ar fi populat de spirite în drumul spre Naraka, lumea de apoi în mitologia chineză. Străzile sunt decorate cu statui demonice. Potrivit legendei, morţii trebuie să treacă podul Neajutorării pentru a se supune judecăţii, apoi să înfrunte oglinda Recompenselor, după care se decide dacă se vor reîncarna sau vor fi supuşi torturii pentru ca sufletele lor să devină demne.
Purgatoriul Sfântului Patrick. Mănăstirea datează din secolul al 15-lea, dar când Sf. Patrick a sosit pe Station Island ar fi avut parte numai de viziuni infernale, în urma cărora a descoperit o peşteră unde ar fi vazut chinurile morţilor. Peştera a atras pelerini mulţi începând cu secolul al 12-lea, iar astazi se organizează încă pelerinaje pe insulă.