Cum arătau iubitele lui Nicu Ceaușescu. Cine a fost marea lui iubire
Un bărbat potent, dar timid, a cărui viață amoroasă a fost strict controlată de mama sa, Elena Ceaușescu. Nicu Ceaușescu a asistat neputincios la ”epurările” dictate de prima doamnă. A fost nevoit să renunțe la femeia pe care a iubit-o timp de zece ani, a acceptat soția recomandată pe linie de partid și a murit departe de cea alături de care spera să mbătrânească.
Despre Nicu Ceaușescu s-a spus că a avut nenumărate amante, însă istoria neoficială a amorului în vremea comunistă a reținut numai numele iubitelor celebre, cu care a avut relații intense, pe măsura caracterului lor interzis.
Donca Mizil, obligată de Elena Ceaușescu să facă avort
Într-un interviu acordat revistei Historia, în urmă cu mai mulţi ani, Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe, George Macovescu, povesteşte cum Elena a intervenit brutal în relatia pe care Nicusor a avut-o, timp de 10 ani, cu Donca, fiica ideologului partidului, Paul Niculescu-Mizil, sora lui Serghei Mizil.
“Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca, a vrut s-o ia de soție, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forțat și dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceaușescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieții lui”, a povestit soția fostului ministru de Externe.
Se pare că Elena Ceaușescu era îngrijorată de ”ereditatea” fetei, despre care credea că a fost înfiată. ”Motivul antipatiei Elenei Ceaușescu față de Donca ține – ca și în cazul Iordanei Borilă, prima soție a lui Valentin, fratele mai mare al lui Nicu – de semnele unei obsesii tot mai mari pentru «noblețea» sângelui unei posibile nurori și, prin urmare, viitoare membră a proiectatei «dinastii» prezidențiale. Dacă în cazul Iordanei, Elena Ceaușescu avea rezerve legate de originea ei etnică, despre Donca se spunea că ostilitatea ar fi provenit din convingerea Elenei că era un copil înfiat, a cărui ereditate ar fi fost necunoscută”, a explicat politologul Vladimir Tismăneanu, fost coleg de şcoală cu Nicuşor.
Jeanina Matei, o pasiune trecătoare
Serghei Mizil, fratele celei care i-a furat inima mezinului familiei Ceaușescu, a povestit că, după dezamăgirea primei iubiri interzise, Nicu devenise ușor irascibil, chiar violent. La mare, Nicu Ceaușeascu a cunoscut-o pe Jeanina Matei, una dintre cele mai frumoase cântărețe ale anilor 1980. ”Prințișorul” venea s-o vadă la barul Melody.
Povestea lor de dragoste a fost de notorietate și a stârnit fel de fel de discuții. Deși tânărul Nicu Ceaușescu era îndrăgostit până peste cap de frumoasa artistă, se pare că soții Ceaușescu nu au agreat relația fiului lor cu cântăreața. Artista a părăsit România și s-a stabilit în Italia, dar a renunțat la cariera artistică.
În 2013, Janina s-a întors în țară și a rememorat, nostalgic, perioada în care se iubea cu cel pe care Elena Ceaușescu îl vedea la conducerea țării, după retragerea lui Nicolae Ceaușescu. “Au fost clipe frumoase şi ca tot ceea ce e frumos, trece. Nu se poate şti dacă am fost marea lui dragoste. Ce e în sufletul unui om nu se ştie niciodată”, a mărturisit cântăreața.
Nadia Comaneci, o iubire desavârșită sau o mare prietenie?
În jurul relației dintre Nadia Comăneci și Nicu Ceaușescu s-au țesut multe legende, atât în presa din țară, cât și în ziarele din străinătate. S-a vorbit despre o iubire desăvârșită. Mădălin Voicu susține că cei doi s-au cunoscut tot la mare, la o petrecere într-un bar, unde gimnast i-ar fi atras atenția și tânărului, pe atunci, Ion Dolănescu.
Nadia Comăneci și Nicolae Ceaușescu
foto: Fototeca online a comunismului românesc
Cert este că Nicu s-a dat peste cap pentru ca Nadia să fie răsplătită pentru meritele ei sportive cu o mașină și o casă. De aici și zvonurile că ”Prințișorul” gelos ar fi montat microfoane în casă, pentru a o supraveghea pe sportivă.
Serghei Mizil este convins că Nicu Ceaușescu este cel care a ajutat-o pe Nadia să părăsească România cu o lună înainte de evenimentele din decembrie 1989.
Nadia a negat însă că ar fi avut o relație cu mezinul familei Ceaușescu. ,,Nu-i adevărat ca aș fi avut o relație cu Ceaușescu. Am întâlnit acea familie doar o dată în viața mea, când am primit un premiu din partea partidului. Se întâmpla după Jocurile Olimpice din 1976″, a declarat Nadia Comăneci într-un interviu.
Daniela Vlădescu, ultima iubire a lui Nicu Ceaușescu
Soprana Daniela Vlădescu a fost ultima femeie din viața lui Nicu Ceaușescu, cea alături de care fiul dictatorului spera să îmbătrânescă. Cei doi s-au cunoscut pe când se aflau în delegaţie la Festivalul Tineretului de la Moscova.
Daniela Vlădescu, ultima iubire a lui Nicu Ceaușescu
foto: arhivă personală
”A fost o poveste frumoasă. Cel puţin din partea mea, a fost una sinceră, pe tot parcursul celor patru ani cât a durat. Aceiaşi patru ani in care mi s-a interzis accesul la Televiziune, la toate teatrele de operă din ţară, unde colaborasem ani la rând. Dar eu chiar m-am indrăgostit! De un om care avea şi o parte extraordinar de bună, parte de care mă îndrăgostisem şi care chiar merita dragostea mea. Iar partea lui rea m-a făcut să sufăr tot timpul”, a declarat la un moment dat Daniela Vlădescu într-un interviu pentru Jurnalul.
Soprana și-a părăsit însă iubitul în timpul detenției și a refuzat să participe la înmormântarea acestuia, motivând că ”e mai bine așa”.
Poliana Cristescu, soția impusă de partid
Singura soție a lui Nicu Ceaușescu a fost ambițioasa Poliana Cristescu, fosta șefă a Consiliului Național al Pionierilor. Mădălin Voicu își amintește Poliana Cristescu era “o fată care nu arăta rău deloc”, dar “pentru care Nicu nu avea să simtă nimic”. Fusese impusă de Elena Ceaușescu, pe care tânăra o impresionase și o făcuse s-o considere ideală pentru rolul de viitoare primă doamnă.
A fost căsătoriți un an şi jumătate, între 1983 și 1985. Și după divorț, Poliana a continuat să aibă o relație apropiată cu Elena Ceaușescu, fiind primită în fiecare dimineață, timp de mai mulți ani, la “Cabinetul 2”, pentru servirea cafelei.
A murit singur, la Viena
După evenimentele din decembrie 1989, Nicu Ceauşescu a fost judecat inițial la Tribunalul din Sibiu la 28 mai 1990. Ulterior, procesul a fost mutat în Capitală, iar la 21 septembrie 1990, fiul cel mic al lui Nicolae Ceauşescu a fost condamnat de către Tribunalul Militar Bucureşti la 20 de ani de închisoare pentru genocid şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În iunie 1991 i s-a redus pedeapsa de la 20 la 16 ani de închisoare, iar în noiembrie 1992 a rămas în picioare doar acuzaţia de port ilegal de armă, pentru care a primit 5 ani de detenţie şi a fost pus în libertate condiţionată pe motive medicale. A murit la 25 septembrie 1996, la Viena. Avea 45 de ani.