Cum arătau licitațiile din 1877
Cum arată un anunț de licitație publicat în Monitorul Oficial din 18 februarie (2 martie) 1877, Rubrica Anunciuri Ministeriale, Ministerul de Interne, Direcția Generală a Telegrafelor și Poștelor:
„La 1 Martie viitor, de la orele 2-4 p. m., se va ține licitație în pretoriul prefecturii de Prahova, pentru darea in antrepriză a transportului expediției Statului de la oficiul poștal Ploiești la gară și viceversa cu condițiunile următoare:
- Transportul se va face cu caii, hamurile și accesoriile antreprenorului și cu cariola direcțiunei.
- Antreprenorul va întreține cariola cu cheltuiala sa în tot timpul duratei contractului, fiind obligat a o preda la expirarea lui în starea în care a primit-o.
- Antreprenorul este dator a face transportul ori de cîte ori va fi necesitate la orele ce se va pune în vedere de către dirigintele respectiv.
- Trăsura cu cai va fi trimisă la oficiu și gară, cel puțin cu o jumătate de oră înainte de ora fixată pentru pornirea expediției.
- În caz de a nu fi următor la articolul precedent, dirigintele va angaja cu orice preț cai și trăsură, spre a se face transportul în contul antreprenorului, care va mai fi amendat pentru asemenea contraveniri și cu subvenția pe o zi.
- Trei abateri de la condițiunile contractului dau dreptul direcțiunei la rezilierea lui și concedarea acestei antreprise altei persoane prin licitație sau bună învoială în contul garanției antreprenorului.
- Durata acestui contract va fi de trei ani cu începere de la 5 (17) aprilie 1877, rezervîndu-și direcțiunea dreptul, afară de cazul prevăzut la articolul precedent, a-l rezilia oricînd va crede necesar după ce însă va anunța cu o lună înainte pe antreprenor, fără drept de judecată sau vreo pretenție din partea acestuia.
- Subvenția ce va rezultat la licitație se va plăti antreprenorului la finele fiecărei luni prin mandat asupra tezaurului public.
- Pentru asigurarea statului ca acest transport se va efectua conform contractului, antreprenorul va depune în termen de 15 zile de la data aprobării o cauțiune în numerar sau efecte egal cu subvenția pe trei luni.
Pe lîngă acesta se va considera ca cauțiune caii, hamurile și accesoriile de orice natură pe care antreprenorul nu le va putea înstrăina spre a putea direcția uza de dînsele în cazurile prevăzute la articolul 6 de mai sus.
Spre a fi admiși la licitație concurenții vor depune o cauțiune provizorie în numerar sau efecte de ale Statului de 150 lei.
Această cauțiune va rămâne în profitul Statului, în cazul cînd antreprenorul nu se va prezenta spre a încheia contract și nu va depune garanție definitivă în termenul prescris la art. 9 de mai sus.
Pe lîngă acesta concurenții vor avea în vedere art. 40-57 din legea contabilității generale a Statului și art. 32 din legea timbrului, după care cheltuielile de timbru și înregistrare cad în sarcina particolarilor.
No. 1 8 7 5 1877 Ianuarie 31.”