Curtea de Conturi Europeană critică țintele fanteziste impuse producției de hidrogen

Curtea de Conturi Europeană critică țintele fanteziste impuse producției de hidrogen

Curtea de Conturi Europeană a criticat Comisia Europeană pentru că a stabilit ținte de nerealizat de producție și import de hidrogen pentru 2030, într-un nou raport publicat miercuri.

În 2020, UE a adoptat una dintre primele strategii pentru hidrogen din lume. Ulterior, când Rusia a atacat Ucraina în 2022, blocul a pariat pe combustibilul gazos care să înlocuiască fluxurile de gaze de la Kremlin, stabilind un obiectiv de 10 milioane de tone de producție și 10 milioane de tone de importuri până în 2030.

Curtea îndeamnă la ”verificarea realității”

„La patru ani de la publicarea strategiei privind hidrogenul, solicităm o verificare a realității”, a precizat Stef Bloc, membru al Curții de Conturi Europene însărcinat cu producerea unui nou raport privind hidrogenul, într-un briefing înaintea lansării raportului.

Raportul cuprinzător al auditorilor privind politica UE privind hidrogenul prezintă o imagine mixtă a unui bloc care a adoptat legislația adecvată pentru a accelera piața hidrogenului – dar a stabilit și ținte „politice” excesive pentru producție și import.

„Pe baza informațiilor disponibile din statele membre și industrie, este puțin probabil ca UE să le îndeplinească până în 2030”, a spus Stef Bloc, citat de Euractiv.

”Ținte conduse de voința politică, nu de analize solide”

Raportul spune că țintele au fost „conduse de voința politică, mai degrabă decât să se bazeze pe analize solide”. De asemenea, auditorii au constatat că UE nu își cheltuiește banii cu înțelepciune, raportul afirmând:
Comisia „nu are date complete privind finanțarea publică națională alocată sau planificată”, în timp ce cele 18,8 miliarde euro care urmează să fie plătite de Bruxelles în perioada 2021- 2027 sunt „împrăștiate pe mai multe programe cu reguli de finanțare diferite”.

„Acest lucru face dificil pentru dezvoltatorii de proiecte pe hidrogen să determine care program este cel mai potrivit pentru proiectul lor”, adaugă raportul.

Munca privind noile reguli pentru viitoarea piață a hidrogenului a fost apreciată. Acest feedback pozitiv vine cu o avertizare: întârzierea de mai mulți ani în adoptarea actului delegat de „adiționalitate”, care stabilește standarde pentru „hidrogenul regenerabil” – cel mai ecologic tip – a creat incertitudine pe piață și a speriat investitorii.

„Incertitudinea creată de absența acestui act delegat crucial a fost unul dintre principalele motive pentru care dezvoltatorii de proiecte au renunțat înainte de a lua deciziile finale de investiție”, potrivit auditorilor.

Comisia promite noi măsuri în piața hidrogenului

Comentând raportul înainte de publicarea acestuia, Comisia Europeană a spus: „Lucrarea noastră este departe de a fi încheiată”.

Următorul pas este accelerarea „implantării și absorbției” hidrogenului, produs în Europa atât cu emisii scăzute de carbon, cât și din surse regenerabile, a adăugat Comisia.

Făcând ecou sentimente similare, auditorii au sfătuit UE să „își actualizeze strategia privind hidrogenul pe baza unei evaluări atente” a „implicațiilor geopolitice ale producției UE comparativ cu importurile.”

Aceasta înseamnă „actualizarea” țintelor de hidrogen „astfel încât acestea să fie ambițioase, dar realiste”, mai scrie raportul.

(Citiți și: ”Bloomberg: Pariul riscant, de sute de miliarde, al Europei pe hidrogenul verde”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *