Cum a fost construită Coloana Infinitului a lui Brâncuşi și cum au încercat comuniștii să o demoleze

Cum a fost construită Coloana Infinitului a lui Brâncuşi și cum au încercat comuniștii să o demoleze

Constantin Brâncuşi a făcut o adevărată pasiune pentru funia răsucită în relief şi de-a lungul timpului a realizat o mulţime de lucrări de acest fel. De departe, Coloana Infinitului a rămas cea mai impresionantă. Vă prezentăm cum a fost, de fapt, construită celebra coloană a lui Brâncuşi.

Coloana fără Sfârşit, aşa cum a fost botezată Coloana Infinitului, este una dintre cele mai cunoscute opere de artă realizate în România. Aceasta se află în Parcul Coloanei, o zonă verde situată chiar la intrare în Târgu Jiu, pe drumul ce duce către Râmnicu Vâlcea. Coloana este parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29, 35 metri și este compusă din 16 moduli octaedrici suprapuși, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiți „mărgele” de către autorul lor, Brâncuși.

Schita realizata chiar de Brâncuși

Schita realizata chiar de Brâncuși

Schita realizata chiar de Brâncuși

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Iată o serie de imagini de colecţie din timpul ridicării Coloanei Infinitului, lucrare gândită de Brâncuşi la care au lucrat extrem de riguros o mulţime de oameni.

image

Comuniștii au vrut să o demoleze

Coloana Infinitului era la un pas să fie distrusă de comunişti, pentru că aceştia o considereau lipsită de importanţă. În urmă cu 60 de ani, comuniştii i-au dat ordin lui Tănasie Lolescu să dărâme Coloana Infinitului pentru a o vinde la fier vechi. Lolescu este originar din Hobiţa, satul marelui sculptor Constantin Brâncuşi, dar atunci făcea parte din UTC. Avea doar 24 de ani şi era entuziasmat de idealurile comuniste. În primăvară, prim-secretarul Constantin Babalîc i-a dat ordin să demoleze Coloana Infinitului.

image

A plecat la Coloană împreună cu tractoristul Milotin şi când au ajuns în Parcul Central din Târgu-Jiu, Lolescu şi Milotin au legat lanţul tractorului de primul modul al Coloanei. A tras cu tractorul cu care veniseră, dar lanţul s-a rupt. 

image

Au legat din nou lanţul, dar de mai multe ori în jurul Coloanei, şi au tras din nou. Tractorul s-a ridicat pe două roţi, dar Coloana nu s-a clintit. Aşa povestea Tănasie Lolescu că a decurs încercarea de a dărâma coloana.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *