Sky Shield – scutul european anti-rachetă
Planurile pentru un sistem european de apărare antiaerian sunt în grafic după ce Germania, transmite Euronews, a ales un producător de arme israelian pentru a-i livra arma de mai multe miliarde de euro care îi formează coloana vertebrală.
Fondată în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, Inițiativa ”European Sky Shield” numără 21 de state membre, inclusiv Regatul Unit, Țările de Jos, Polonia, Grecia, România și Finlanda, care sunt de acord să coopereze cu privire la modul în care sistemele de apărare sunt achiziționate, întreținute și utilizate în comun.
Armele vor fi în cele din urmă integrate într-o misiune NATO preexistentă care „protejează teritoriul Alianței împotriva oricărei amenințări sau atacuri aeriene sau cu rachete”, potrivit site-ului NATO.
În centrul acestei inițiative promovate de Germania se află Arrow 3, un sistem de apărare antirachetă israeliano-american care poate intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune.
Tehnologia a fost expusă cel mai recent când Israel a folosit-o, cu succes, pentru a doborî rachetele iraniene îndreptate asupra sa, după un atac purtat asupra ambasadei iraniene în Siria la începutul acestui an.
„Cel mai accesibil sistem de apărare disponibil”
La 28 septembrie 2023, Bundestag-ul Germaniei a semnat o declarație de intenție pentru un acord de 4 miliarde de euro cu Israeli Aerospace Industries (IAI), o divizie a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), pentru sistemul său de arme Arrow 3 dezvoltat în comun cu americanii de la Boeing.
Acordul Arrow 3 a fost oficializat de Bundestag în noiembrie. Sistemul de arme Arrow 3 este o familie de rachete de intercepție care „supraveghează, detectează, urmărește și anihilează” atacuri „departe de ținta lor”, cu un sistem de control complet automatizat.
Sistemul Arrow 3, spun producătorii israelieni, este „cel mai accesibil sistem de apărare disponibil”.
Un studiu citat de Euronews sugerează că Israelul este al nouălea cel mai mare exportator de arme din lume în 2024, germanii fiind unul dintre primii trei clienți ai lor. Armele germane reprezintă, de asemenea, 30% din totalul importurilor de arme ale Israelului, restul venind din SUA.
Cum va funcționa Sky Shield
Inițiativa European Sky Shield va avea trei niveluri de apărare antirachetă: scurtă, medie și lungă. Acestea sunt distanțele pe care fiecare tip de rachetă le poate proteja:
- Rază scurtă: distanță de până la 15 km, până la șase km înălțime
- Raza medie: raza de acțiune 15-50 km si pana la maxim 25 km altitudine
- Rază lungă de acțiune: mai mult de 50 km și până la 35 km altitudine
Companiile germane Rheinmetall și Diehl Defense sunt principalii producători ai sistemelor de apărare scurte Skyranger 30 și, respectiv, IRIS-T de rază medie.
Hensoldt, o companie germană de dezvoltare a senzorilor, va furniza ambelor companii tehnologia lor radar.
Raytheon din SUA produce sistemul de apărare pe rază lungă PATRIOT, deși rachetele în sine vor fi construite în Europa, potrivit ministerului federal german al apărării.
Arrow 3 poate proteja țările de toate tipurile de rachete, potrivit IAI. Este singurul sistem pentru Sky Shield Initiative pe care germanii îl achiziționează din Israel.
Skyranger 30
Pentru apărarea la distanță scurtă, germanii aleg Skyranger 30: o familie de sisteme mobile de apărare la sol care permite forțelor să supravegheze atacurile din aer și de la sol în același timp, conform unei descrieri de pe site-ul Rheinmetall.
În februarie, germanii au încheiat un contract inițial de 600 de milioane de euro pentru până la 49 de unități ale Skyranger 30 cu Rheinmetall, potrivit unui comunicat de presă. Acest lucru a venit la câteva săptămâni după ce Germania a creat un consorțiu cu Rheinmetall, Diehl și Hensoldt, unde au fost însărcinați să integreze sistemul național de apărare aeriană al țării la costul de 1,2 miliarde de euro.
Austriecii au achiziționat 36 de sisteme de apărare aeriană sub ESSI în februarie pentru vehiculele lor blindate pe roți – o ușoară modificare a modelului german care îi va costa cel puțin 1,8 miliarde de euro.
În marja conferinței Eurostatory din iunie, Danemarca și Ungaria au semnat un acord cu Germania pentru achiziționarea în comun a Skyranger 30 în armatele lor. Lituania se gândește și ea la o achiziție de Skyranger.
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM este o rachetă cu rază medie de acțiune care folosește tehnologia infraroșu pentru a procesa imaginile atacurilor primite, potrivit forțelor armate germane. O baterie a SLM are trei lansatoare montate pe camion cu opt rachete fiecare, toate cu o rază de acțiune de 40 km, împreună cu un vehicul de comandă separat care urmărește toate rachetele în același timp.
Ucrainenii au început să folosească sistemul IRIS-T în 2022, în timpul invaziei Rusiei, ceea ce susține Diehl arată că sistemul este „testat în luptă”.
IRIS-T este unul dintre cele mai populare sisteme din cadrul ESSI, Estonia, Letonia, Slovenia și Germania au încheiat toate contractele cu Diehl în ultimul an. Una dintre cele mai mari tranzacții, achiziția comună semnată de Letonia și Estonia, valorează 600 de milioane de euro. Lituania și Austria au în vedere, de asemenea, să cumpere sistemul IRIS-T.
PATRIOT
Sistemul Patriot GEM-T țintesc avioanele, rachetele de croazieră și rachetele balistice cu rază mai scurtă printr-un sistem de rachete ghidate. Sistemul Patriot este deja folosit în unele țări ale UE, precum Suedia, Grecia, Polonia, Țările de Jos, România și Spania.
Raytheon, dezvoltatorul american al sistemului Patriot, lucrează cu MBDA Deutschland din Germania printr-un joint venture numit COMLOG pentru a construi rachete Patriot în Europa pentru ESSI dintr-un site preexistent din Schrobenhausen, Bavaria, care deja repara și modernizează rachetele.
NATO, responsabilă cu achiziționarea sistemelor Patriot, a acordat COMLOG un contract de 5,6 miliarde de euro în ianuarie, în cadrul Sky Shield Initiative. Contractul plătește 1.000 de rachete Patriot care vor fi utilizate în comun de Germania, Olanda, România și Spania.
Hensoldt a câștigat 1 miliard de euro datorită implicării sale în proiecte ESSI în primele șase luni ale anului 2024, potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul lor. Prin intermediul inițiativei, aceștia își oferă serviciile de senzori și radar direct guvernului german, Letoniei și Sloveniei.
***