Finanțele introduc ”CNP-ul fiscal”. Alte modificări ale Codului de procedură fiscală
Ministerul Finanțelor a publicat miercuri în transparență decizională proiectul de OUG care introduce numărul de identificare digitală (un CNP fiscal), alternativ CNP-ului clasic, pentru tranzacțiile persoanelor fizice, dar și alte modificări la Codul de procedură fiscală.
Numărul de identificare digitală
Proiectul de OUG propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru ”funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice”.
Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP.
Nota de fundamentare spune că la solicitarea persoanei fizice, acest număr va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual” fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon).
Proiectul mai prevede faptul că odată cu solicitarea deschiderii unui cont bancar, a unui cont de plăți sau închirierea unei casete de valori, instituțiile de credit, instituțiile de plată şi instituțiile emitente de monedă electronică vor transmite organului fiscal central solicitarea de atribuire a numărului de identificare fiscală sau, după caz, a codului de înregistrare fiscală, pentru persoanele fizice nerezidente sau pentru persoanele juridice care nu deţin cod de identificare fiscală.
Conform proiectului, o persoană nerezidentă care nu deține cod numeric personal și este subiect într-un raport juridic fiscal, va trebui să se înregistreze fiscal și să primească un număr de identificare fiscală unic pe care îl va utiliza pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Alte modificări ale Codului de procedură fiscală
Proiectul Finanțelor aduce o serie de alte modificări Codului de procedură fiscală. Între acestea:
Plata obligațiilor fiscale în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligație
Prin modificarea prevederilor legale referitoare la plata obligațiilor fiscale se propune oferirea posibilității contribuabililor/plătitorilor de a alege modalitatea de efectuare a viramentelor pentru achitarea obligațiilor, respectiv în contul unic sau în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligație fiscală.
Simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate
Se propune simplificarea principiilor de valorificare a bunurilor la licitație, având drept scop, pe de o parte, flexibilizarea condițiilor de participare la licitație, iar pe de altă parte, crearea cadrului legal pentru efectuarea publicității bunurilor prin platforme specializate, precum și pentru digitalizarea activității de organizare a licitațiilor prin platforma on-line. Fiscul dorește realizarea unei mediatizări mai facile a bunurilor sechestrate de ANAF și valorificarea acestor bunuri printr-o procedura transparentă și concurențială, astfel încât prețul bunurilor valorificate să crească.
Acordarea eșalonării la plată în formă simplificată, inclusiv pentru obligațiile fiscale cu reținere la sursă, în anumite condiții
Se propune ca în categoria obligațiilor fiscale ce pot face obiectul eșalonării la plată în formă simplificată să fie reincluse cele cu reținere la sursă.
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.20/2023 s-a eliminat posibilitatea acordării eșalonării la plată în formă simplificată pentru obligațiile fiscale cu reținere la sursă.
Această măsură a afectat mediul de afaceri care s-a aflat în dificultate financiară temporară, astfel că prin proiectul de act normativ se propune să se poată include în eșalonarea la plată în formă simplificată și obligațiile fiscale cu reținere la sursă, cu condiția achitării unui procent de cel puțin 15% din cuantumul obligațiilor bugetare cuprinse în certificatul de atestare fiscală.
***