Volodimir Zelenski – interviu: ”Doar poporul ucrainean poate decide, prin referendum, problema integrității teritoriului”. Explicația intensificării dialogului cu China
Într-un interviu pentru Le Monde, preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre posibilitatea cedării unor teritorii în contextul actualului război din Ucraina. Acesta spune că decizia privind posibila cedare de teritorii nu stă în mâinile preşedintelui, ci a poporului.
”Autorităţile nu au dreptul de a ceda teritorii”
„Trebuie să înţelegi că orice problemă legată de integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi rezolvată de preşedinte, de niciun preşedinte din lume, fără voinţa poporului ucrainean. Este imposibil. Este un lucru contrar Constituţiei Ucrainei. Drept urmare, este o problemă internă la care doar noi (n.r. ucrainenii) putem răspunde. Cu toate acestea, problema va fi dezbătută doar dacă este adusă în public”, a spus Zelenski, pentru Le Monde.
„Cineva m-a întrebat recent: ce crezi despre ideea ca Ucraina să cedeze teritorii şi să primească în schimb unele garanţii de securitate, poate apartenenţa la NATO, poate la UE, etc.? Sunt multe mesaje similare, însă trebuie să fim conştienţi că nimeni nu a oferit aşa ceva până acum Ucrainei. Ucraina nu va ceda niciodată din teritoriul său. Autorităţile nu au dreptul oficial de a ceda teritorii, pentru că acest lucru este împotriva Constituţiei Ucrainei”, a continuat Zelenski.
„Nu cred că toate teritoriile ar trebui recâştigate cu ajutorul armelor”
Liderul ucrainean spune că problema cedării de teritorii trebuie supusă unui referendum.
„O să fiu sincer. Nu este cea mai bună soluţie, având în vedere că ne confruntăm cu Putin. Ocuparea unei părţi a teritoriului nostru ar fi o victorie pentru el. Totodată, după puţin timp, dacă războiul va fi unul îngheţat, ar putea să se întoarcă şi să o facă din nou (n.r. să atace Ucraina). Deci, este o problemă dificilă”, a mai declarat acesta.
„Nu cred că toate teritoriile ar trebui recâştigate cu ajutorul armelor. Cred că va dura mult timp şi va necesita un număr mare de oameni. Iar acest lucru este rău. Aşadar, cred că putem să recâştigăm din teritoriile noastre prin modalităţi diplomatice. De aceea a fost creată Formula pentru Pace, să putem să folosim presiunea politică din întreaga lume împotriva lui Putin”, a mai spus Zelenski.
În interviu, președintele Zelenski a mai spus că, deși Ucraina insistă să-și restabilească granițele post-sovietice din 1991, va lua în considerare deschiderea discuțiilor cu Rusia înainte ca toate trupele Moscovei să fie retrase, ”dacă condițiile sunt bune”.
Explicația intensificării dialogului cu China
Volodimir Zelenski a mai precizat că Kiev nu dorește ca China să acționeze ca mediator în conflictul său cu Rusia, dar speră că Beijing va exercita presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.
„Dacă China dorește, poate forța Rusia să oprească acest război. Nu vreau ca China să acționeze ca mediator. Aș dori să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt acestui război, așa cum Statele Unite exercită presiune, la fel cum Uniunea Europeană exercită presiune. Cu cât o țară are mai multă influență, cu atât presiunea asupra Rusiei ar trebui să fie mai mare.”
China, care are un parteneriat „fără limite” cu Rusia, și-a avansat propriul plan de pace pentru a pune capăt războiului, plan bazat pe neescaladare, negocieri directe și asistență umanitară.
Posibil nou summit pentru pace
Preşedintele Zelenski plănuieşte, la finalul acestui an, desfăşurarea unui alt summit pentru pace, la care a anunţat că ar trebui să participe şi reprezentanţi ai Rusiei. Cu toate acestea, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a transmis că abordarea acestui summit este inacceptabilă şi că, prin urmare, nu se pune problema participării Rusiei.
În acest moment, Rusia ocupă în jur de 20% din teritoriul Ucrainei, reuşind, în ultimele săptămâni, să mai captureze câteva comune din estul ţării, unde au loc cele mai intense lupte.
Ucraina nu a reuşit, în acest an, să desfăşoare o contraofensivă la scară largă din cauza întârzierii livrării de echipamente occidentale şi a problemelor pe care le are cu resursele umane.
***