Orient Express și arta călătoriei
A fost cel mai cunoscut tren din lume. La bordul lui s-au născut legende. Au călătorit cu el capete încoronate și actori faimoși. A fost numit Regele Trenurilor și Trenul Regilor. Astăzi trezește încă fascinația tuturor pentru că este simbolul unei epoci frumoase, în care călătoria era o artă. Doamnelor și domnilor, bine ați venit la bordul trenului Orient Express!
Orient Express a fost visul ambițios al unui belgian pe nume Georges Nagelmackers. Acesta și-a imaginat un tren care să circule de la un capăt la altul al continentului european. Fascinat de inovațiile feroviare pe care le-a văzut cu ochii săi în Statele Unite ale Americii, unde în 1869 a fost inaugurată prima cale ferată transcontinentală, Nagelmackers a dorit să facă același lucru și în Lumea Veche. Drumul neîntrerupt de peste 4000 de kilometri nu era însă de ajuns:o asemenea călătorie trebuia făcută în stil, în lux. Aceasta a fost viziunea lui Nagelmachers;trebuia doar să găsească o modalitate de a o transpune în realitate.
Un continent unit de la Vest la Est
A reușit să o aducă la viață în 1883, după ani de negocieri dificile cu mai multe companii feroviare europene. În cele din urmă, a fost stabilită ruta Paris – Constantinopol. Numele de Orient Express s-a născut în presa vremii, când capitala Imperiului Otoman era, pentru europeni, simbolul Orientului.
Primul Orient Express din 1883
Primul Orient Express din 1883
Trenul, construit special pentru acest proiect, era complet diferit de ceea ce se obișnuia în Europa:spații mai mari și mai comode, cușete de lux și vagoane-restaurant. Era, pe scurt, un hotel de lux pe roți, care trebuia să-și poarte pasagerii într-un mod cât mai confortabil posibil într-o călătorie ce dura mai multe zile.
Călătoria inaugurală a început în ziua de 4 octombrie 1883, din Paris, Gare de l’Est. A durat puțin peste 80 de ore și a mers pe ruta Paris, Strasbourg, Munchen, Viena, Budapesta, Bucureşti, Giurgiu, Ruse, Varna, Constantinpol.
Publicitatea extraordinară de care a beneficiat prima călătorie a trenului a făcut ca Orient Express-ul să devină senzația întregii Europe. Toți își doreau să circule cu el, puțini își permiteau. Numai familiile regale, aristocrația și marii industriași își permiteau luxul acestei călătorii la bordul unui tren decorat cu lemn exotic, piei de calitate, catifea și cristaluri.
Rutele Orient Express-ului
Rutele Orient Express-ului
Copilul„epocii frumoase”, dispărut în război
Orient Express-ul a fost un simbol important al perioadei cunoscute drept La BelleÉpoque și parte din farmecul său a pierit odată cu ea în Primul Război Mondial. Izbucnirea conflictului în vara lui 1914 a făcut imposibilă călătoria trenului:granițele erau închise, se făceau controale stricte la frontiere, iar anumite porțiuni ale drumului se aflau în bătăia tunurilor. Astfel, chiar în 1914, serviciile Orient Express au fost suspendate. Au fost reluate în 1918, apoi dublate de deschiderea rutei Simplon prin sudul Europei, dar ceva se schimbase. Atmosfera boemă, relaxată, de altădată, dispăruse. Chiar și așa, perioada interbelică a adus apogeul Orient Express-ului, când legătura dintre Occident și Orient se făcea pe trei rute diferite. Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a întrerupt din nou ruta trenului, reluată apoi după 1945.
Trenul spionilor
Orient Express-ul a ajuns să fie cunoscut și drept „trenul spionilor” deoarece devenise modalitatea de transport preferată de spionii vremii, care puteau să circule între estul și vestul Euorpei rapid, fără probleme și în condiții mult mai bune. Spre exemplu, spionul britanic Robert Baden-Powell călătorea des dându-se drept lepidopterolog. Purta la el planșe cu desene de fluturi în care ascundea de fapt reprezentări codificate ale instalațiilor militare și fortificațiilor din Balcani, folosite cu succes de armata britanică și cea italiană în Primul Război Mondial. Trenul a ajuns apoi și în poveștile cu spioni ale lui Ian Fleming, care și-a plimbat faimosul personaj James Bond cu Orient Experss-ul în From Russia, with love.
Crima din Orient Express
După Primul Război Mondial, când epoca ce a dat naștere Orient Express-ului a dispărut și atmosfera de altădată nu mai putea fi recreată chiar dacă trenul circula din nou, fascinația oamenilor pentru vagoanele albastre s-a mutat în imaginar. Orient Express-ul a apărut în filme și în cărți, iar cea mai cunoscută dintre poveștile legate de numele său a fost semnată de Agatha Christie. Crima din Orient Expresseste unul dintre cele mai cunoscute romane polițiste ale scriitoarei britanice, cea care i-a dat naștere faimosului detectiv Hercule Poirot. Acțiunea romanului nu se petrece însă pe ruta clasică a Orient Express-ului (cea prin Europa Centrală), ci pe ruta Simplon (denumită astfel după tunelul ce face legătura între Elveția și Italia, prin Alpi), care traversa sudul Europei, pe ruta:Londra – Calais – Paris Gare de Lyon – Lausanne – Milan – Veneția – Trieste – Zagreb – Belgrad – Sofia – Istanbul. În anii ’20-’30 ai veacului trecut, pe ruta Simplon circula zilnic câte un rut care făcea legătura dintre Londra și istanbul, în timp ce Orient Express-ul original circula doar de trei ori pe săptămână.