Arheologii italieni susțin că au descoperit rămășițele Mona Lisei

Arheologii italieni susțin că au descoperit rămășițele Mona Lisei

Un grup de arheologi italieni care caută să explice misterul din spatele identității celui mai cunoscut model din lume a descoperit câteva resturi de oase care, spun ei, ar aparține Mona Lisei.

Echipa este sigură că o anume Lisa Gherardini, din Florența, a fost misterioasa femeie care a pozat pentru portretul realizat de Leonardo da Vinci, dar după ani întregi de cercetări privind scheletele dezgropate din orașul toscan, ei au găsit doar o bucățică de femur care ar putea aparține acesteia.

Născută în 1479, Gherardini era soția negustorului de mătase Fracesco del Giocondo. Specialiștii cred că negustorul l-a plătit pe da Vinci pentru a realiza un portret al soției sale în anul 1503.

Lisa Gherardini și-a petrecut ultimii ani din viață, ca văduvă, într-o mănăstire din Florența, unde a murit și a fost înmormântată în 1542.

Cercetătorii au început exhumarea rămășițelor umane de aici în 2011 în speranța că vor găsi și rămășițele Lisei Gherardini. Însă o parte din oasele descoperite au fost datate și s-a constatat că sunt prea vechi pentru a putea aparține misterioasei Mona Lisa.

Celelalte au fost descoperite într-o groapă comună folosită până în 1545, iar prin datarea cu carbon s-a demonstrat că una dintre persoanele înmormântate acolo a trăit în aceeași perioadă ca Lisa Gherardini.

Istoricul Silvano Vinceti, care a condus această anchetă, a declarant că s-au adunat acum mai multe elemente – de la examene antropologice la documente istorice – care le permit să concluzioneze că rămășițele aparțin probabil Lisei Gherardini.

Totuși, ipoteza nu a putut fi testată prin intermediul analizei ADN deoarece oasele descoperite erau prea deteriorate. În plus, pentru că nu s-a descoperit niciun craniu, echipa a trebuit să renunțe la planul de a reîncerca o reconstrucție a feței pentru o compara cu cea pictată de da Vinci.

mona lisa 3 jpg jpeg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *