Cele mai des întâlnite personaje istorice la bacalaureat
După ce sesiunea de toamnă s-a terminat și o nouă generație de elevi se pregătește pentru ultimul an de liceu, am întocmit un top cu personalitățile istorice românești care au fost cel mai des întâlnite la proba de istorie de la examenele bacalaureat din ultimii cinci ani, evidențiind preferințele pentru anumite personaje.
Subiectele propuse la bacalaureatul de istorie trebuie să fie în legătură cu materia studiată în clasa a XII-a;materie care se concentrează pe istoria națională, urmărind romanitatea românilor așa cum este ea dezbătută de istorici, ideologiile și practicile din România secolului al XX-lea, istoria constituțiilor din țara noastră, dezvoltarea României și teritoriului său din secolul al IX-lea până la începutul secolului XXI și relațiile internaționale pe care țara noastră le-a stabilit pornind din Evul Mediu până la Războiul Rece.
Cuza-personajul istoric cel mai des menționat la BAC
În cadrul ultimilor cinci ani, la sesiunile din vară și din toamnă, l-am regăsit de cele mai multe ori pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul căruia îi datorăm realizarea primei uniri care a pus bazele viitoarelor granițe la data de 24 ianuarie 1859 prin alegerea sa în funcția de conducător atât în Moldova, cât și în Țara Românească. Totuși, de abia în 1862, Cuza a devenit primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România, după unificarea puterilor legislative și executive din cele două regiuni.
Primul Rege al României – prezent în mod frecvent în textele examenelor
Carol I, Prinț de Hohenzollern-Sigmaringen a fost primul Rege al României începând cu anul 1881 până în 1914, după o perioadă de 15 ani în calitate de domnitor. Carol a fost ales de elita politică românească după o perioadă de presiune din partea puterilor europene care acceptaseră unirea Țării Românești cu Moldova doar pe durata domniei lui Cuza. Astfel, pentru a păstra cele două regiuni unite, o condiție a fost impusă:venirea la tron a unui prinț străin.
Gheorghe Gheorghiu-Dej – conducătorul comunist cel mai dezbătut la Bacalaureat
Aflându-se la conducerea Partidului Comunist Român timp de 20 de ani în total, Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost al doilea cel mai longeviv conducător comunist din țară, fiind surclasat doar de Nicolae Ceaușescu. În timpul anilor în care s-a aflat în funcție, Dej, primul șef de stat al României Comuniste, a inițiat procesul de stalinizare în România ca urmare a admirației pentru liderul rus, transformând astfel țara într-o miniatură a Uniunii Sovietice și a regimului nemilos impus acolo.
Ștefan cel Mare – în continuare un personaj emblematic găsit în sursele istorice de la BAC
Domnitorul Moldovei între anii 1457 și 1504, Ștefan cel Mare, a fost și va rămâne un personaj istoric legendar deseori regăsit în textele de analizat de la BAC. Ștefan cel Mare este cunoscut drept un conducător inegalabil în istoria Moldovei considerând toate luptele pe care le-a câștigat cu mult curaj și pentru tot patrimoniul pe care l-a lăsat moștenire – 44 de biserici și mănâstiri, una pentru fiecare victorie a sa.