China controlează 90% din producția de metale critice
Metalele rare și semiconductorii au devenit materiile prime indispensabile dezvoltării economiilor naționale, luând locul ocupat în trecut de petrol și produse petroliere.
În ciuda eforturilor depuse în ultimul timp de SUA și UE, China controlează 90% din producția globală de metale rare, transformând aceste materii prime în potențiale arme strategice.
În ceea ce privește semiconductorii, noua Strategie Integrată Militaro-Civilă a Chinei își propune să dezvolte tehnologii avansate pentru a eluda sancțiunile impuse de SUA și să se folosească de rezervele pe care le deține de pământuri rare pentru a perturba lanțurile de aprovizionare ale statelor concurente. Această strtategie este îndreptată împotriva intereselor multor țări, inclusiv a SUA și a Uniunii Europene.
Din cauza caracterului protecționist a economiei chineze, celelalte state trebuie să caute zăcăminte de metale rare în interiorul propriilor granițe, sau să găsească surse alternative de aprovizionare. Pe fondul accelerării procesului de reducere a dependenței de China, compania belgiană din industria chimică Solvay a anunțat că va putea furniza, cel puțin parțial, metalele rare folosite la producția de magneți permanenți și vehicule electrice în fabricile din Europa.
Solvay demarează producția în Franța
Un raport al agenției Reuters, arată că Solvay și-a planificat să înceapă producția la combinatul său din Franța. Grupul belgian se așteaptă ca producția să înceapă în 2025 și va asigura necesarul pentru 30% din producția de magneți permanenți ai Europei până în 2030. Acesata este unica unitate din Europa capabilă să proceseze metale grele la scară industrială.
Solvay consideră că aceasta corespunde cu strategia UE de a reduce importurile din China și de a promova producția internă. În prezent compania chimică poartă negocieri cu cei mai importanți constructori europeni de autovehicule și turbine pentru a-și asigura comenzile.
De altfel, Solvay a raportat un profit operațional mai mare decât așteptările pentru al doilea trimestru din 2024. Profitul raportat înaintate de plata dobânzilor, taxelor, depreciere și amortizări s-a cifrat la 272 milioane euro, peste cele 261 milioane de euro anticipate de analiști.
UE stabilește ținte pentru producția de minerale
Noul regulament adoptat de UE a stabilit obiective ambițioase pentru obținerea independenței aprovizionării cu materii critice. Blocul comunitar speră să extragă 10%, să recicleze 25% și să proceseze 40% din necesarul anual de minerale critice pe plan intern până la sfârșitul deceniului. În plus, regulamentul prevede că nu mai mult de 65% din livrările de metale rare ar trebui să provină din alte țări.
Magneții permanenți sunt esențiali pentru motoarele și bateriile vehiculelor electrice, turbine eoliene și o mare varietate de dispozitive electronice. Sunt fabricate în principal din elemente cuprinse în pământuri rare, cum ar fi neodim, disprosium și oxid de neodim-praseodim. Cu toate acestea, un studiu UE a arătat că China domină producția acestor materiale critice, în timp ce UE este aproape în întregime dependentă de importuri.
Într-un interviu acordat Nikkei Asia, directorul companiei Solvay, Philippe Kehren, a subliniat că efortul global de a procura metale rare din alte țări decât China este obligatoriu din cauza mediului de reglementare strict al acesteia din urmă pentru industria sa de pământuri rare. El a adăugat că „regionalizarea” va deveni din ce în ce mai importantă pentru clienți. Între timp, noi reglementări pentru industria chineză a metalelor rare vor intra în vigoare în octombrie. Potrivit lui Kehren, acestea vor forța fără îndoială și alți jucători să deschidă mine în alte regiuni.
Noile reglementări ale Chinei privind pământurile rare urmăresc să întărească controlul statului asupra industriei și să-și consolideze poziția pe piața globală.
China extrage metale rare și importă minereuri pe care le procesează, fiind pe primul loc din lume după volumul producției. Cu taote acestea guvernul de la Beijing a anunțat că a implementat recent noi măsuri menite să înăsprească controlul asupra acestor resurse naturale extrem de valoroase.
De fapt, China a mers atât de departe încât Consiliul de Stat a declarat că metalele rare sunt proprietatea statului. Consiliul a avertizat nu va permite exploatarea de către terți a pământurilor rare. Începând din octombrie, când noile reguli vor intra în vigoare, guvernul va avea la dispoziție o bază de date privid trasabilitatea în scopul monitorizării și controlului strict al precesului de extracție, utilizarea și exporturile materiilor declarate critice.
***