Ferma Dacilor, parteneriat cu Sindicatul Național al Polițiștilor
A șaptea victimă a incendiului produs în noaptea de Crăciun la Ferma Dacilor a fost identificată miercuri, pe baza testelor ADN, dar corpul celei de-a opta persoane care și-a pierdut viața în pensiune este căutat în continuare.
Printre victimele ucise în incendiul izbucnit la această pensiune ce nu deținea autorizație de funcționare se numără și fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, conform Agerpres. Este vorba despre Vlad Băiceanu, un student în vârstă de 21 de ani.
Anchetele – DNA a redeschis un dosar privind funcționarea fără autorizație la incendiu
Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a preluat coordonarea anchetei deschise după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, iar din primele date a fost exclusă varianta unui incendiu provocat. Acuzațiile sunt de distrugere și ucidere din culpă.
Incendiul ar fi izbucnit la mansarda corpului principal al pensiunii, unde încălzirea ar fi fost asigurată cu echipamente improvizate, centrala fiind defectă.
Pe de altă parte, Secția militară a DNA a redeschis miercuri un dosar clasat în martie 2023 ce avea ca obiect funcționarea fără autorizație la incendiu a pensiunii. Pentru această ilegalitate, Ferma Dacilor a fost sancționată doar cu avertisment, în 2020, iar anchetatorii au decoperit că anterior, în 2019, la pensiune ar fi fost o masă de protocol oferită chiar de conducerea Inspectoratului Județean de Urgență (ISU) Prahova, instituția ce verifică aceste documente.
Reamintim că patronul firmei, Cornel Dinicu (implicat alături de alți câțiva interlopi în Afacerea Portbagajul din anul 2000) avea relații apropiate cu șefi ai unor instituții locale și naționale, printre care și președintele ANPC, Horia Constantinescu. Acesta îi făcea, în luna octombrie a acestui an, reclamă pensiunii, pe contul său de Facebook.
„Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, scria președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consmatorilor (ANPC) Horia Constantinescupe Facebook în luna octombrie, în mesajul său prin care făcea reclamă cabanei.
„Sunt prieten cu proprietarul de aproape 31 de ani. Cunosc acest proiect, încă din 2007, de când era o simplă idee. Dacă fiecare dintre noi s-ar gândi la produsele românești, măcar jumătate din cat o fac producătorii, acestea ar avea o șansă mult mai mare, în fața celor străine. Vă pot spune, cu mâna pe inimă, că jumări, ca aici, nu găsiți nicăieri, în lume. Brânzeturile sunt producție proprie, ca de altfel 99 la sută dintre produse”, scria Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Sindicat al Polițiștilor, parteneriat cu Ferma Dacilor
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) are un parteneriat cu Ferma Dacilor, un acord prin care polițiștii membri ai acestei organizații beneficiază la această pensiune de unele facilități.
Vasile Zelca, președintele SNPPC, a declarat pentru TVR că acest lucru nu influențează investigația și nu are legătură cu activitatea poliției:
„Dacă IPJ Prahova ar fi inițiat un parteneriat de asemenea natură cu o entitate privată, atunci ar fi fost un semn de întrebare pentru populație. Sindicatul, în schimb, care această menire, acest scop de a oferi membrilor de sindicat facilități, parteneriate și avem sute de parteneriate încheiate pe turism, pe linie de telefonie – comunicare, pe linie medicală – analize medicale, fel si fel de entități economice cu care am negociat anumite discounturi și le-am adus în favoarea membrilor de sindicat. Atenție mare, de aceste parteneriate pot beneficia doar membrii de sindicat, pentru că nu toți polițiștii sunt membrii de sindicat”.
Liderul SNPPC nu a explicat cum s-a încheiat acest document cu o pensiune ce nu avea autorizație de funcționare și susține că nu cunoștea acest lucru.
Legăturile Fermei Dacilor cu persoane influente din județ, erau bine cunoscute de cei Prahova
Întrebat dacă stie despre legăturile patronului cu persoane influente, prefectul județului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat pentru TVR că a auzit de evenimentele organizate la pensiune pentru astfel de bugetari, dar nu a participat, nu a fost niciodată acolo și nu l-a cunoscut pe patron.
Prefectul a explicat că pensiunea nu a avut autorizație de construire, însă în 2020 a intrat în legalitate cu ajutorul certificatului de edificare, dar ulterior acelei date nu există autorizație de construire, a adăugat Virgiliu Nanu.
Toți cei implicați în gestionarea situației de la Tohani au fost convocați într-o ședință la sediul Prefecturii Prahova.
„În urma analizei făcute am constatat că pentru pensiune nu exista o autorizație de construire, proprietarul a intrat în legalitate cu acele construcții în 2020, în baza unui raport de expertiză și a unui certificat de edificare a construcțiilor, o prevedere legală, care îi permitea să intre în legalitate. Administrația locală spune că nu a eliberat nicio autorizație de funcționare până în prezent. O să cer toate controalele care s-au făcut din 2013 până în 2020, până au intrat în legalitate si administrația locală să ne spună după 2020 ce măsuri a luat împotriva pensiunii cu privire la activitatea care se desfășura în zona respectivă, mai ales că nu exista autorizație de funcționare”, a declarat prefectul județului Prahova, Virgiliu Nanu.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Dezastrul unei criminalități scăzute”)
****