Companiile de AI investesc masiv în energia nucleară pentru uriașul necesar de electricitate. În 2030 tech-ul va înghiți un sfert din energia SUA

Companiile de AI investesc masiv în energia nucleară pentru uriașul necesar de electricitate. În 2030 tech-ul va înghiți un sfert din energia SUA

Odată cu creșterea rapidă a cererii de energie pentru alimentarea centrelor de date necesare funcționării noilor tehnologii inovatoare, marile companii tech investesc masiv în firmele de energie nucleară pentru a furniza energie curată. Restricțiile de reglementare și opoziția companiilor de utilități, însă, dezvoltarea de noi proiecte.

Pe fondul creșterii rapide a cererii de energie implicate de noile tehnologii, precum inteligența artificială (AI), marile companii tech caută soluții inovatoare pentru a-și asigura acest consum. Pe lângă energia solară și eoliană, mai multe companii de tehnologie investesc în proiecte de energie nucleară pentru alimentarea operațiunilor, scrie Price Oil.

Schimbarea clară a percepției publice față de energia nucleară a pus din nou pe masă ca opțiune această sursă abundentă de energie curată, capacitatea SUA urmând să crească semnificativ în următoarele decenii.

Aproximativ o treime din centralele nucleare din SUA sunt în discuții cu companiile de tehnologie pentru a furniza energie electrică pentru centrele de date, potrivit The Wall Street Journal. Mai multe companii importante din domeniul tehnologiei au încheiat deja acorduri cu companii producătoare de energie nucleară pentru a furniza energia necesară alimentării cu energie a noilor tehnologii.

Câțiva giganți tech au încheiat deja acorduri cu companii producătoare de energie nucleară pentru a furniza energia curată necesară alimentării noilor tehnologii cu cerere mare de energie, cum ar fi inteligența artificială generativă (GenAI).

Centrele de date consumă 2% din energia la nivel global; în 2030 tech-ul va înghiți un sfert din energia SUA

Se preconizează că cererea globală de energie electrică se va dubla până în 2050, comparativ cu nivelurile din 2020, și există o presiune imensă pentru a acoperi această cerere folosind surse de energie regenerabile.

Directorul general al companiei energetice americane NextEra Energy, John Ketchum, a declarat recent că cererea de energie regenerabilă se va tripla probabil în următorii șapte ani, corelat cu utilizarea în creștere a AI.

Mai multe companii de tehnologie se întrec în a dezvolta modele de inteligență artificială mai mari și mai puternice pentru a le oferi utilizatorilor, iar modelele mai mari vor necesita mai multă energie electrică, ceea ce ar putea limita lansarea lor.

În aprilie, Ami Badani, directorul de marketing al firmei de proiectare de cipuri Arm, a declarat că centrele de date reprezintă în prezent aproximativ 2% din consumul global de energie. Odată cu creșterea tehnologiei AI, Badani se așteaptă ca, până în 2030, consumul de energie din industria tehnologică să poată contribui cu aproximativ un sfert din totalul consumului de energie din SUA.

Badini a subliniat: „ChatGPT necesită de 15 ori mai multă energie decât o căutare tradițională pe internet”.

Investițiile big tech în energie

Companiile de tehnologie au investit masiv în energia eoliană și solară pentru a-și alimenta centrele de date și caută acum surse alternative de energie curată. În 2021, Sam Altman, directorul general al OpenAI, a investit 375 de milioane de dolari în start-up-ul Helion Energy, specializat în fuziunea nucleară.

Anul trecut, Microsoft a semnat un acord pentru a achiziționa energie de la Helion începând din 2028.

Altman prezidează, de asemenea, compania de fisiune nucleară Oklo, care intenționează să construiască o rețea masivă de reactoare nucleare de mici dimensiuni în zona rurală din sud-estul statului Idaho pentru a furniza energie centrelor de date. De asemenea, intenționează să construiască două centrale comerciale în sudul statului Ohio.

Probleme de reglementare cu reactoarele de fisiune nucleară

Cu toate acestea, demararea unora dintre aceste proiecte nucleare nu este ușoară. Oklo a întâmpinat dificultăți în obținerea sprijinului autorităților de reglementare în domeniul nuclear. În 2022, Comisia Federală de Reglementare Nucleară (FERC), care supraveghează centralele nucleare comerciale, a respins cererea firmei pentru proiectarea proiectului său „Aurora” din Idaho, pentru că nu a furnizat suficiente informații privind siguranța.

CEO-ul și co-fondatorul Oklo, Jacob DeWitte, a explicat: „Ai o fizică nouă, trebuie să folosești modele noi. Trebuie să faci tot felul de lucruri care sunt diferite de cele cu care sunt obișnuiți”.

DeWitte a declarat că Oklo lucrează acum cu autoritățile de reglementare pentru a furniza informațiile necesare în vederea obținerii aprobării. Dacă va fi aprobat, proiectul se va întinde pe 13.000 de metri pătrați și va include un reactor de fisiune nucleară de 15 MW.

Opoziția unor furnizori de energie

În martie, Amazon Web Services a achiziționat de la Talen Energy un centru de date alimentat de centrala nucleară Susquehanna din Pennsylvania, cu 650 de milioane de dolari.

Tranzacția permite vânzarea directă de energie de la centrală către centrul de date AWS, însă furnizorii de utilități, inclusiv American Electric Power și Exelon, au depus plângeri la FERC cu privire la acest acord.

Companiile de utilități se tem că, dacă se vor încheia mai multe acorduri de acest tip, va exista mai puțină energie curată disponibilă pentru alimentarea rețelei, pe măsură ce cererea de energie electrică din SUA va crește. În plângerea depusă la FERC se afirmă: „Acest lucru va afecta clienții existenți”.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *