Guvernul face legislație pentru împrumuturile prin Foreign Military Financing
Executivul a modificat miercuri OUG 64/2007 privind datoria publică, pentru a accesa fonduri prin mecanismul Foreign Military Financing (FMF – Finanțare Militară Externă).
Sumele astfel împrumutate vor fi folosite pentru proiecte de interes strategic ce nu se limitează la cele de apărare și securitate națională. Proiectul de OUG referitor la acest subiect nu a fost publicat.
România va avea posibilitatea să diversifice instrumentele de finanțare puse la dispoziție de guverne și entități guvernamentale pentru proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, spune Guvernul.
Astfel, pot fi accesate fonduri, „în condiții financiare avantajoase”, prin mecanismul oferite de către Guvernul SUA guvernelor altor state. În acest sens, a fost inclus acest tip de instrument de finanțare a datoriei publice guvernamentale prin modificarea modificarea și completarea OUG 64/2007.
Fonduri aprobate prin mecanismul FMF – 12 mld. dolari:
- o sumă de până la 4 miliarde de dolari pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, la care se adaugă o marjă)
- până la 8 miliarde de dolari, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de Guvernul SUA.
Destinația acestor împrumuturi
În afara contractelor de achiziție de tehnică/echipamente militare ale MApN, banii vor fi alocați pentru contracte derulate de către companii de stat și care se înscriu în Strategia națională de apărare, ce ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism.
Statul se va împrumuta și de la românii din străinătate – reglementarea achiziției online de titluri Tezaur
Aceeași OUG reglementează achiziția online de titluri de stat Tezaur, în contextul în care Ministerul Finanțelor pregătește implementarea unor noi soluții tehnice care să permită achiziția titlurilor de stat Tezaur inclusiv online, fapt ce va permite o distribuție mai cuprinzătoare a acestor titluri, cu modalități noi de subscriere și de plată la scadență.
Ministerul Finanțelor extinde astfel baza de investitori de tipul persoanelor fizice, contribuind la dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat și susținerea procesului de finanțare a statului român de pe piața internă prin intermediul acestor instrumente.
****