Trei zile la Beijing: consilierul pentru securitate Jake Sullivan
În cel mai recent semn că superputerile rivale China și Statele Unite încearcă să își stabilizeze relația, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit joi cu liderul chinez Xi Jinping la Beijing și a purtat discuții rare cu un oficial militar chinez de rang înalt, relatează NBC News.
Sullivan este primul consilier pentru securitate naţională care se deplasează în China din 2016, într-o vizită ce intervine pe fondul tensiunilor între China şi aliaţii-cheie ai Washingtonului în Asia – Japonia, Filipine şi Taiwan.
Întâlnirea cu președintele chinez, în Sala Mare a Poporului, încheie cele trei zile de discuții ample menite să reducă tensiunile dintre cele două puteri mondiale înainte de alegerile americane din noiembrie, scrie Reuters.
Întâlnirile lui Sullivan au loc într-un moment de creștere a tensiunilor militare între China și aliații SUA din Asia-Pacific, unde Washingtonul a criticat creșterea presiunii chineze asupra Taiwanului, o democrație insulară autonomă revendicată de Beijing, și acțiunile militare chineze în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă de importanță strategică pe care Beijingul o revendică practic în întregime.
Discuțiile din această săptămână au acoperit o serie de probleme care complică relațiile dintre cele două țări. Printre subiectele abordate de Sullivan s-au numărat tensiunile legate de Taiwan, Marea Chinei de Sud și Rusia, precum și solicitările SUA de a primi mai mult ajutor din partea Chinei pentru a stopa fluxul de ingrediente pentru fentanil, principala cauză a supradozelor de droguri în Statele Unite.
Xi Jinping i-a spus joi consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, că situația internațională este „complexă și volatilă”, iar cele două superputeri trebuie să fie „o sursă stabilă de pace mondială”, conform agenției de presă de stat Xinhua, citată de FT.
Preşedintele chinez l-a asigurat pe Sullivan că, în pofida unor „schimbări importante”, „angajamentul Chinei în favoarea unei dezvoltări stabile, sănătoase şi durabile a relaţiilor între China şi SUA nu s-a schimbat”.
Țările „au nevoie de solidaritate și coordonare … nu de excludere sau regres”, a mai spus liderul de la Beijing,adăugând: „Sperăm că SUA vor coopera cu China pentru a ne întâlni la jumătatea drumului”.
Întâlnire rară, cu vicepereședintele Comisiei militare centrale
Sullivan s-a întâlnit, de asemenea, cu generalul Zhang Youxia, vicepreședinte al Comisiei militare centrale din China. A fost prima dată când un oficial american s-a întâlnit cu un vicepreședinte al comisiei de la secretarul Apărării Jim Mattis, în 2018.
În cadrul întâlnirii, calificată de Reuters și AFP drept una „rară”, Sullivan „a subliniat faptul că ambele țări au responsabilitatea de a împiedica concurența să se transforme în conflict sau confruntare”, conform unui comunicat al Casei Albe.
Întâlnirile lui Sullivan cu Xi și Zhang au loc într-un moment de creștere a tensiunilor militare între China și aliații SUA din Asia-Pacific, unde Washingtonul a criticat creșterea presiunii chineze asupra Taiwanului, o democrație insulară autonomă revendicată de Beijing, și acțiunile militare chineze în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă de importanță strategică pe care Beijingul o revendică practic în întregime.
Casa Albă a declarat că Sullivan a discutat cu Zhang despre importanța păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan și despre angajamentul SUA față de libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud, precum și despre preocupările legate de sprijinul chinez pentru baza industrială de apărare a Rusiei, care poartă război împotriva Ucrainei.
Zhang a declarat că menținerea stabilității în chestiunile militare și de securitate dintre SUA și China este „în interesul ambelor părți și este, de asemenea, ceea ce așteaptă comunitatea internațională”.
El a subliniat însă că statutul Taiwanului se află „în centrul intereselor fundamentale ale Chinei” și a afirmat că SUA ar trebui „să înceteze coluziunea militară cu Taiwanul ;i să nu mai înarmeze Taiwanul”.
„Independența Taiwanului” și pacea în Strâmtoarea Taiwan sunt ca „focul și apa – nu pot coexista”, a declarat Zhang.
****