Guvernul trebuie să împrumute cu peste 7 mld. euro mai mult decât estimase
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a revizuit în sus necesarul de finanțare din acest an, respectiv sumele pe care trebuie să le împrumute pentru a finanța deficitul bugetar (diferența dintre veniturile și cheltuielile statului) și pentru a rostogoli datoria publică (pentru a înlocui creditele care ajung la scadență cu noi împrumuturi), cu 36 de miliarde de lei.
Noul necesar de finanțare pentru 2024 este astfel de 217 miliarde de lei, cu aproape 20% mai ridicat decât calculele de la începutul anului.
Creșterea necesarului de finanțare este, cel mai probabil, o consecință a creșterii deficitului bugetar față de ținta asumată de guvern la începutul anului, de 5% din PIB, în condițiile în care necesarul pentru rostogolirea datoriei nu ar avea de ce să crească pe parcursul anului (scadențele sunt cunoscute încă de la contractarea împrumuturilor).
”Programul indicativ pentru anul 2024 se revizuiește la suma de aproximativ 217 miliarde lei (în creștere cu 36 miliarde lei), urmând să acopere deficitul bugetar în execuție aferent anului 2024, volumul datoriei de refinanțat până la sfârșitul anului 2024 și să asigure resursele necesare prefinanțării parțiale a necesarului de finanțare aferent anului 2025, în conformitate cu Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2024-2026”, se arată Revizuirea Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2024.
Ținând cont de obiectivul limitării riscului valutar și de cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat concomitent cu capacitatea pieței interne de a absorbi volumul ofertelor de titluri de stat, finanțarea netă suplimentară pentru anul 2024 este estimată a se realiza în mod echilibrat din surse interne prin emisiuni de titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și prin programele de titluri de stat destinate populației, precum și din surse externe prin emisiuni de euroobligațiuni pe piețele internaționale de capital, plasamente private, trageri de la instituții financiare internaționale și alte instrumente de finanțare externă, mai precizează reprezentanții MFP.
Statul a împrumutat deja 165 de miliarde de lei în 2024
Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat anunțat inițial pentru anul 2024 a fost de 181 de miliarde de lei. Acesta este îndeplinit în proporție de circa 91% până în prezent, anunță MFP.
Mai exact, statul a împrumutat deja aproximativ 165 miliarde lei.
”De pe piața internă a fost atrasă suma de 102 miliarde lei prin licitații de titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și prin programele de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, iar de pe piața externă a fost atras echivalentul a 12,5 miliarde de euro prin emisiuni de euroobligațiuni, plasamente private și trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale”, se arată în documentul citat.
Creșterea necesarului de finanțare este, cel mai probabil, o consecință a creșterii deficitului bugetar față de ținta asumată de guvern la începutul anului, de 5% din PIB.
Execuția bugetului general consolidat în primele șapte luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 71 de miliarde de lei, respectiv 4% din PIB față de deficitul de 38,6 miliarde de lei, respectiv 2,4% din PIB aferent celor șapte luni ale anului 2023.
***