Operațiuni rusești de destabilizare și de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri și jurnaliștilor în Europa

Operațiuni rusești de destabilizare și de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri și jurnaliștilor în Europa

Guvernul SUA a pus sub acuzare miercuri doi cetățeni ruși și a confiscat peste 30 de domenii de internet acuzând o campanie de influență a alegerilor americane.

Tezaurul de informații depus în instanță de FBI conține și o altă bombă: o operațiune rusă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliștilor și altor oameni influenți din Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie.

Scopul campaniei Kremlinului în Europa este, scrie Politico, să semene diviziune, să discrediteze America și să submineze sprijinul pentru Ucraina, potrivit unei serii de documente rusești, memorii și procese-verbale de la întâlniri rusești de război psihologic.

Documentele au fost obținute de FBI și depuse la instanță ca parte a rechizitoriilor de miercuri. Dosarul de 277 de pagini detaliază planurile Rusiei de a câștiga inimile și mințile europenilor.

Agenții rusești sub comanda Kremlin

Un memoriu al „Agenției de Design Social” din Rusia aconține un plan de a ținti oameni prin postări și comentarii pe rețelele sociale, evitând filtrele bot ale companiilor de rețele sociale. Agenția de Design Social acționează sub ordinele șefului de cabinet adjunct al președintelui rus Vladimir Putin, Serghei Kiriyenko, potrivit declarației pe propria răspundere a instanței FBI.

Documentul rus spune că scopul campaniei este „să evoce în audiență reacții raționale (cum ar fi „de ce trebuie NOI să ajutăm Ucraina?”) și emoționale (cum ar fi „Americanii sunt atât de ticăloși!”).

Se mai insista pe răspândirea articole false și conținut făcut să pară că provin de la reputate instituții media occidentale. Se sugerau falsuri în numele Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Delfi și alții. Acest tip de articole false a fost promovat pe rețele sociale, autorii fiind plătitiți pentru munca lor cu criptomonede, potrivit FBI.

Germania, deosebit de vulnerabilă la propagandă rusă

Rusia a identificat Germania ca o țintă deosebit de vulnerabilă la influența Kremlin.

„Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, se arată într-unul dintre documentele rusești, probabil că se referă la dependența economică a Germaniei de gazul și exporturile rusești.

„În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând,” să-i convingem pe germani să se opună „politicii ineficiente a sancțiunilor”, citează FBI dintr-o notă internă a Rusiei.

Destabilizarea societăților occidentale

Un alt document al Agenției de Design Social subliniază o operațiune numită „Incitarea la Conflicte Internaționale” care vizează în special Franța și Germania.

Obiectivul său: „Să escaladeze tensiunile interne… pentru a promova interesele Federației Ruse”, precum și „să influențeze conflictele din viața reală și să creeze artificial situații de conflict” prin articole false, formatori de opinie, precum și postări țintite sau comentarii pe rețelele de socializare.

Documentul rus a adăugat că scopul era „destabilizarea societății” în Franța și Germania prin „răspândirea unor narațiuni false suplimentare”; „videoclipuri false, documente și înregistrări ale conversațiilor telefonice”; „comentarii pe rețelele sociale”; și „citate false sau reale ale formatorilor de opinie”.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *