Apariție comună a șefilor CIA și MI6 la un eveniment Financial Times. Mesajele transmise

Apariție comună a șefilor CIA și MI6 la un eveniment Financial Times. Mesajele transmise

Ofensiva ucraineană de la Kursk a stricat narațiunea de război a lui Vladimir Putin și a declanșat „întrebări” în rândul elitei ruse cu privire la scopul războiului, afirmă șefii CIA și MI6 – agențiile de spionaj ale SUA și Marii Britanii – într-un material publicat în Financial Times.

Este prima dată în istoria de 77 de ani a parteneriatului agențiilor americane și britanice când cei doi șefi apar împreună la un eveniment public. De asemenea, scrie FT, este cea mai recentă mișcare a agențiilor de spionaj americane și britanice de a ieși din umbră pentru a avertiza țările pe care le servesc despre pericolele tot mai mari cu care se confruntă lumea.

Opinie comună CIA și MI6: Atacul din Kursk al ucrainenilor a fost o mare surpriză pentru Rusia

William Burns (CIA) şi Richard Moore (MI6) au discutat sîmbătă cu publicația britanică la ”Festivalul de weekend al Financial Times”, organizat la Londra.

Burns, în vârstă de 68 de ani, este un diplomat de carieră care lucrează acum ca spion, iar Moore, în vârstă de 61 de ani, este un ofițer de informații de carieră care a lucrat anterior ca diplomat. Ambii sunt absolvenți ai universității din Oxford, care au o viață profesională similară, specializați în afaceri rusești, Orientul Mijlociu și Asia.

Directorul CIA, Bill Burns, a spus că Kursk a fost „o realizare tactică semnificativă” care a ridicat moralul Ucrainei și a scos la iveală slăbiciunile Rusiei. A „suscitat întrebări”…pentru elita rusă despre unde se îndreaptă toate acestea”, a spus el.

Directorul MI6 Richard Moore a spus că ofensiva de la Kursk a fost „o mișcare curajoasă și îndrăzneață a ucrainenilor… care încearcă să schimbe jocul” – deși el a avertizat că este „prea devreme” pentru a spune cât de mult timp vor putea forțele Kievului să controleze teritoriul rusesc pe care l-au capturat.

Despre conflicul Israel – Hamas

Șefii agențiilor de spionaj au vorbit despre ceea ce au numit ”o gamă fără precedent” de amenințări la adresa ordinii internaționale, de la războiul lui Putin din Ucraina și campania Rusiei de operațiuni de sabotaj în Europa până la ascensiunea Chinei și schimbările tehnologice rapide.

Un domeniu de interes deosebit este conflictul din Orientul Mijlociu.

Întrebat dacă va exista un acord pentru eliberarea ostaticilor israelieni ținuți în Gaza, Burns, care a fost profund implicat în negocieri, a spus: „Acesta se referă la întrebarea dacă liderii de ambele părți sunt sau nu pregătiți să recunoască faptul că este suficient și că a venit timpul ca ei să facă niște alegeri grele și niște compromisuri dificile.”

Burns a precizat că nu poate să spună ”cât de aproape suntem acum” de un acord Israel – Hamas. O înțelegere potențială este „90 la sută” acolo, dar „ultimii 10 la sută” au fost întotdeauna partea cea mai grea de realizat, spune Burns.

Despre situația din Rusia

Despre Rusia, ambii au spus că nu există niciun semn că puterea lui Putin s-ar fi diminuat. Dar ar fi greșit să „confundam o acaparare strânsă a puterii cu o situație stabilă”, a spus Moore, mai ales că incursiunea din Kursk „a adus războiul în casa rușilor obișnuiți”.

Ambii au spus, de asemenea, că ar fi greșit să luăm cu ușurință în seamă amenințările lui Putin de escaladare nucleară, dar că Occidentul nu ar trebui să fie intimidat. „Putin este un bătăuș și va continua să facă scandal din când în când”, a spus Burns.

Întrebat despre rachete balistice cu rază scurtă de acțiune trimise de Iran Rusiei, Burns a spus că acest lucru ar marca ”o escaladare dramatică” a conflictului.

Moore a spus că dacă Rusia ar folosi rachete iraniene în Ucraina, alături de dronele pe care Teheranul le-a furnizat deja, ”am afla imediat”.

Activitate crescută a serviciilor secrete ruse

Operațiunile recente de sabotaj rusești în Europa au fost „nechibzuite”, a spus Moore, afirmînd că serviciile secrete rusești „au devenit puțin cam sălbatice”. Dar „în Marea Britanie nu este nimic nou”, a adăugat el, referindu-se la tentativa de asasinare a agentului dublu Serghei Skripal la Salisbury în 2018.

Întrebat dacă serviciile de informații ruse ar putea desfășura operațiuni similare de sabotaj împotriva SUA, încurajând migrația ilegală peste granița cu Mexic, Burns a spus: „Este ceva asupra căruia ne concentrăm foarte mult. Este o misiune a atâtor agenți ruși alungați din Europa, care caută un alt loc unde să meargă.”

Cea mai mare provocare: China

În ciuda amenințării reprezentate de Rusia și a riscului de conflagrație în Orientul Mijlociu, atât Burns, cât și Moore au subliniat că cea mai mare provocare a lor a fost ascensiunea Chinei.

Burns a spus că fondurile pe care CIA le-a dedicat Chinei s-au triplat în ultimii trei ani până la 20% din bugetul agenției și că a călătorit de două ori în China în ultimul an pentru discuții pentru a „evita neînțelegerile inutile”.

Moore a descris contactul regulat cu omologii săi chinezi ca fiind „esențial”.

Obiectivul apariției comune: etalarea unității SUA-Marea Britanie

Burns și Moore au spus că unul dintre obiectivele apariției lor comune a fost acela de a sublinia stabilitatea relației Regatul Unit-SUA într-o perioadă de riscuri globale fără precedent.

„Ordinea mondială internațională …este sub amenințare într-un mod pe care nu l-am văzut de la războiul rece”, au scris ambii șefi de spionaj într-un articol publicat sâmbătă în FT. Combaterea acestui risc „se află chiar la baza relației noastre speciale”, au spus ei.

Cea mai apropiată ocazie comparabilă cu rara apariție comună de sâmbătă a fost la o conferință de presă susținută de Ken McCallum, șeful serviciilor secrete interne britanice MI5, și de omologul său american, Christopher Wray, șeful FBI, la Londra, în iulie 2022.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *