VIDEO. Mario Draghi prezintă raportul privind competitivitatea UE
Fostul premier italian, Mario Draghi, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă luni, la sediul Comisiei Europene, mult-așteptatul raportul privind competitivitatea UE.
În secțiunea de deschidere a raportului de 328 de pagini, Mario Draghi susține că blocul are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro pe an, respectiv 5% din PIB, pentru finanțarea unor reforme radicale și rapide care să asigure că UE nu mai pierde teren în fața principalilor competitori, SUA și China. Suma este semnificativ mai mare decât cea prevăzută de Planul Marshall pentru reconstruirea Europei după cel de-al Doilea Război Mondial, de 1-2% din PIB.
(Descărcați AICI – LINK Viitorul competitivității europene: Raport de Mario Draghi)
„Aceasta este o provocare existențială”, a spus fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) în raportul său. Scopul este de a scoate UE de pe actuala traiectorie, a unei productivități slabe și a unei creșteri reduse, care determină o alunecare în spatele SUA și Chinei.
Draghi face presiuni ca UE să emită datorie comună nouă, pentru a-și finanța nevoile industriale și de apărare, lucru căruia i se opun mai multe guverne. El a menționat că obiectivul Europei de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero până la jumătatea secolului oferă blocului șansa de a construi și exporta tehnologii curate în întreaga lume.
„Ar trebui să renunțăm la iluzia că amânând decizii putem păstra consensul”, a spus el. „Amânarea a produs doar o creștere mai lentă și, cu siguranță, nu a generat consens. Am ajuns la punctul în care, fără acțiune, va trebui fie să ne compromitem bunăstarea, mediul sau libertatea”.
În centrul problemelor economice ale Europei, arată raportul, se află costul ridicat al energiei pentru industrie – cu 158% peste cel din SUA în cazul electricității și cu 345% decât în cazul gazului natural.
Draghi vede inteligența artificială ca pe o oportunitate pentru Europa „de a-și remedia deficiențele în inovare și productivitate și de a-și restabili potențialul de producție”. El cere ca AI să fie integrată „în industriile noastre existente, astfel încât acestea să poată rămâne în frunte.
Comandat de conducerea executivului european în toamna trecută, acesta ar fi trebuit să fie făcut public în iunie, însă a fost amânat până după aflarea rezultatelor alegerilor europene.
Raportul Draghi își propune să analizeze modul în care industria europeană poate recâștiga avantaje pe scena globală.
Pentru a fi competitivă, Europa trebuie să coboare preţurile la energie, să dezvolte pieţele de capital şi să aibă politici industriale şi comerciale mai solide, a declarat Draghi anterior.
***