Unde a fost ţinut captiv Vlad al III-lea Ţepeş, „Dracula“

Unde a fost ţinut captiv Vlad al III-lea Ţepeş, „Dracula“

Arheologii din Turcia au descoperit un tunel secret, cămări, un adăpost miltar şi temniţe în timpul restaurării Castelului Tokat, unde se crede că Vlad al III-lea Ţepeş, care l-a inspirat pe Bram Stoker să creeze personajul Dracula, a fost ţinut captiv la începutul secolului al XV-lea.

Potrivit Hurriyet Daily News, lucrările de restaurare au început în 2009, iar cel mai recent proiect, cel de a restaura si de a consolida bastioanlele defensive, s-a desfăşurat în decursul ultimelor zece săptămâni. Abia în cursul celor mai recente săpături au dezgropat arheologii tunelurile secrete si temniţele. Castelul este complet înconjurat de tuneluri secrete. Este foarte misterios, ” a spus arheologul İbrahim Çetin, care lucrează la săpături. Lucrările anterioare la castel au dezvăluit un tunel de 100 de metri în faţada de nord, despre care se spune că a fost folosit de fiicele regelui pentru a ajunge la băile romane de lângă castel. 

Tokat este un oraş şi o provincie în regiunea vestică a Pontus-ului. A fost cucerit de turcii Seljuk la sfîrşitul secolului al 12-lea şi a fost încorporat în Imperiul Otoman în 1392. Printre cele mai importante obiective din Tokat sunt ruinele cetăţii care se întind pe un deal abrupt deasupra oraşului, adesea identificat ca şi Castelul Tokat sau Fortăreaţa Dazimon. Aici spun istoricii că au fost tinuţi captive Prinţul Vlad al III-lea şi fratele său Radu în 1442.

Vlad al III-lea este Prinţul secolului al 15-lea pe baza căruia Bram Stoker şi-a creat nuvela gotică ‘Dracula’. Vlad s-a născut în 1431, în Sighişoara. Porecla sa, ‘Dracul’, vine de la tatăl său, Vlad al II-lea Dracul, care a fost membru al Ordinului Dragonului. Acesta era un ordin cavaleresc fondat de Sigismund, regele Ungariei, pentru apărarea Creştinătăţii din Europa de Est împotriva Imperiului Otoman. În 1442, Vlad şi fratele său Radu, care erau copii în acea vreme, au fost luaţi ostateci de către otomani pentru a asigura loialitatea tatălui lor. Istoricii spun că în această perioadă tinerii prinţi au fost ţinuţi în Castelul Tokat. Çetin a afirmat că Vlad a fost probabil închis înauntrul uneia din temniţele nou-descoperite. Este greu de estimat în care cameră a fost ţinut Dracula, dar a fost pe aici”, a spus acesta.

Despre Vlad se spune ca în decursul acestor ani de copilărie în captivitate a dezvoltat ura intensă împotriva otomanilor, care a dus la brutalitatea sa mai târzie faţă de aceştia. Se spune că în timp ce Vlad s-a retras dintr-o bătălie împotriva turcilor în 1462 a tras în ţeapă şi a lăsat la vedere vreo 20.000 de oameni în afara orşului Târgovişte pentru a descuraja urmărirea de către forţele otomane. Acest atac psihologic a funţionat, spunându-se că priveliştea a fost atât respingătoare încât otomanii, după ce au văzut dimensiunile masacrului lui Vlad si miile de cadavre în descompunere sfâşiate de corbi, s-au întors şi s-au retras către Constantinopol.

Vlad al III-lea, sau Vlad Ţepeş, cum a ajuns să fie numit, a fost în cele din urmă arestat şi ţinut în închisoare timp de 12 ani. După moartea fratelui său în 1475, a reuşit să revendice tronul Valahiei. Data exactă, cauza şi locul morţii lui Vlad sunt necunoscute, dar se crede că ar fi avut loc între octombrie si decembrie 1476.

www.adevarul.ro

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *