Echipa von der Leyen- cei 5 oameni care riscă să pice ”examenul” din Parlamentul European
În următoarele săptămâni, europarlamentarii vor organiza audieri pentru cei 26 de comisari nominalizați de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Nu toți s-ar putea să treacă cu bine audierile.
Din 2004 încoace, Parlamentul a respins cel puțin un candidat în fiecare nouă Comisie. În total, șapte persoane au intrat în Parlament în calitate de comisari desemnați și au ieșit ca simpli cetățeni.
Politico prezintă o listă cu cei mai probabili candidați care ar putea să pice examenul audierilor.
Olivér Várhelyi — Comisar pentru Sănătate și Bunăstare Animală, Ungaria
Nu este un secret că alegerea premierului maghiar Viktor Orbán va avea parte de o audiere agresivă. În calitate de comisar pentru vecinătate și extindere în primul mandat al Ursulei von der Leyen, Várhelyi a fost criticat de oficialii de la Bruxelles pentru sprijinul acordat țărilor candidate care aveau probleme cu statul de drept. Europarlamentarii ar putea, de asemenea, să își amintească incidentul din 2023, când i-a numit „idioți”.
Deși există zvonuri că Budapesta are un plan B pregătit în persoana europarlamentarei Enikő Győri, unii membri ai Parlamentului sunt îngrijorați că, respingându-l pe Várhelyi, Orbán ar putea ține Bruxelles-ul „ostatic” prin refuzul de a propune un înlocuitor. Totuși, există un larg consens în legislativ că el este candidatul cel mai probabil să fie respins.
Marta Kos — Comisar pentru Extindere, Slovenia
Marta Kos a fost o alegere de ultim moment a guvernului său, după ce Ursula von der Leyen a presat țara să nominalizeze un candidat femeie. Deși are calificări promițătoare, ea va trebui probabil să răspundă la întrebări legate de competența sa. Kos a demisionat din funcția de ambasador al Sloveniei în Germania și Elveția în 2020, în urma unor acuzații de proastă gestionare a activității după o investigație internă a Ministerului sloven al Afacerilor Externe.
În plus, legăturile sale cu una dintre cele mai mari firme de lobby din lume nu vor trece neobservate. Kos a lucrat pentru compania globală de consultanță în comunicații Kreab, oferind „cunoștințele sale aprofundate despre leadership, comunicare, probleme de gen, afaceri politice și relații externe, în special în țările vorbitoare de limbă germană și Europa de Sud-Est,” conform site-ului companiei. Kos a declarat pentru Politico că nu se consideră lobbyist și nici nu este înregistrată ca atare în registrul de transparență al UE.
Va trebui, de asemenea, să facă față acuzațiilor aduse de delegația EPP din Slovenia privind presupusele sale legături cu poliția din fosta Iugoslavie, conform Euronews, o acuzație pe care a negat-o în mod repetat.
Hadja Lahbib — Comisar pentru Ajutor Umanitar, Managementul Crizelor și Egalitate, Belgia
Hadja Lahbib — care, ca ministru de externe belgian, a fost fața președinției Consiliului UE de anul trecut — trebuie să se pregătească pentru o audiere severă. Este de așteptat să fie întrebată despre trecutul său, în special despre o călătorie în Crimea, pe care a realizat-o în calitate de jurnalist și care a fost finanțată de Rusia, și despre gestionarea vizelor pentru oficialii iranieni, pentru care a fost aproape să-și piardă funcția de ministru de externe.
Ekaterina Zaharieva — Comisar pentru Startups, Cercetare și Inovare, Bulgaria
Ekaterina Zaharieva, fost ministru de externe a Bulgariei, a fost implicată în 2018 într-un scandal legat de vânzarea de cetățenie bulgară. Așa cum a raportat Euractiv pe atunci, un fost oficial de imigrație a acuzat-o pe Zaharieva că a fost complice la escrocherie în calitate de ministru al justiției.
Zaharieva a negat acuzațiile, iar în urma acestora nu a avut loc nicio anchetă judiciară, dar oponenții săi politici sunt dornici să reamintească legătura ei cu scandalul.
Glenn Micallef — Comisar pentru Echitate Intergenerațională, Tineret, Cultură și Sport, Malta
Alegerea Maltei a provocat nedumerire între membrii propriului Partid Laburist din cauza lipsei de experiență. Glenn Micallef, în vârstă de 35 de ani, a fost șef de cabinet al prim-ministrului Robert Abela și cunoaște bine Bruxelles-ul, având în frunte departamentul Maltei responsabil cu coordonarea cu UE.
Totul depinde de dacă legiuitorii consideră că acest CV destul de ”subțire” este adecvat pentru portofoliul respectiv.
Ce s-a întâmplat la precedentele audieri ale comisarilor propuși
În 2004, candidatul Italiei a fost eliminat din cauza comentariilor sale homofobe și misogine, în timp ce nominalizata Letoniei a fost respinsă după ce Parlamentul a considerat că nu a oferit suficiente explicații privind neregulile financiare care i se imputau în trecut.
În 2009, Rumana Jeleva din Bulgaria a fost nevoită să se retragă după ce parlamentarii au respins-o din cauza legăturilor sale cu o firmă de lobby și a ceea ce au numit ”lipsa familiarității cu portofoliul” său.
În 2014, candidatul Sloveniei a fost demis după o prestație dezastruoasă în fața comisiei care decidea soarta sa.
Cea mai mare „curățenie” a avut loc în 2019, când au respins trei comisari. Alegerea României a fost compromisă de o donație făcută partidului său socialist; nominalizatul Ungariei, a cărui firmă de avocatură lucrase pentru guvernul țării, a fost eliminat din cauza îngrijorărilor legate de conflicte de interese; iar candidata Franței, vedeta liberală Sylvie Goulard, a fost respinsă din motive etice legate de munca sa pentru un think tank din SUA.
(Citiți și: ”Structura noii Comisii Europene – comisarii și portofoliile”)
***