Pe cine suni dacă vrei să discuți despre sectorul tehnologic european? Depinde ce vrei să întrebi

Pe cine suni dacă vrei să discuți despre sectorul tehnologic european? Depinde ce vrei să întrebi

Conform structurii propuse de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru următorul Colegiu de comisari, portofoliul tehnologic este împărțit într-o organigramă complicată, avertizează Euractiv.

La o primă privire, finlandeza Henna Virkkunen ocupă poziția de vicepreședinte executiv (VPE) pentru Suveranitate Tehnologică, Democrație și Securitate. Portofoliul ei include cloud, inteligență artificială și tehnologia cuantică. Tot ea va conduce DG CNECT al Comisiei, responsabil pentru politica digitală.

Însă multe dintre responsabilitățile din domeniul tehnologiei sunt împărțite între cel puțin alți cinci vicepreședinți executivi și comisari, aspect ce i-a dezorientat chiar și pe cei mai experimentați observatori ai UE.

„Este o structură nouă și complexă, în cadrul căreia Comisia trebuie să se adapteze la schimbări,” a spus Andreas Schwab (PPE, Germania) pentru Euractiv, adăugând că europarlamentarii încă analizează detaliile. Mulți europarlamentari cu care a discutat Euractiv au exprimat același sentiment, considerând că ceea ce von der Leyen a prezentat marți este o structură confuză, cu multe suprapuneri de responsabilități.

Din analiza scrisorilor de misiune ale fiecărui nominalizat, reiese că Roxana Mînzatu, comisarul României, va coordona managementul algoritmic și dreptul la deconectare, din poziția de vicepreședinte pentru Oameni, Competențe și Pregătire. Ungurul Olivér Várhelyi va reglementa designul adictiv al platformelor de social media, în calitate de comisar pentru Sănătate și Bunăstarea Animalelor.

Irlandezul Michael McGrath va fi responsabil de combaterea dezinformării și va coordona viitorul Act pentru Corectitudine Digitală, în calitate de comisar pentru Democrație, Justiție și Statul de Drept. Bulgăroaica Ekaterina Zaharieva va fi responsabilă de elaborarea unei strategii UE pentru startup-uri și scale-up-uri, fiind propunerea de comisar pentru Startup-uri, Cercetare și Inovație, iar lituanianul Andrius Kubilius va supraveghea noua lege spațială a UE, în calitate de comisar pentru Apărare și Spațiu.

„Ceea ce mă îngrijorează însă este că termenul „digital” nu este nici măcar menționat în titlurile portofoliilor,” a declarat pentru Euractiv europarlamentarul Axel Voss (PPE, Germania).

Distribuirea portofoliilor celor 26 de comisari este o modalitate de a încuraja negocierile între ei, a spus europarlamentarul Sandro Gozi (Renew, Franța) pentru Euractiv. Dar ar putea fi și o metodă de „divide și cucerește.”

Colega sa liberală franceză, Stéphanie Yon-Courtin, a spus pentru Euractiv că este „ușor nedumerită de fragmentarea propusă în ceea ce privește politica digitală.” Yon-Courtin este sceptică în ceea ce privește eficiența portofoliilor suprapuse de a crește suveranitatea tehnologică a UE și de reducere a dependențelor Europei de țări terțe.

Divizarea portofoliilor pentru concurență și digital este deosebit de notabilă.

În mandatul anterior, ramura de concurență a Comisiei s-a concentrat pe reprimarea comportamentului anticoncurențial al marilor companii din domeniul tehnologic. Președinta comitetului pentru piața internă, Anna Cavazzini (Verzii, Germania), speră că divizarea celor două domenii nu va „împiedica aplicarea regulilor pieței unice și a drepturilor consumatorilor în raport cu companiile Big Tech,” a declarat ea pentru Euractiv, descriind această împărțire ca „nefericită”.

Compatriotul său Sergey Lagodinsky (Verzii) consideră că rămâne de văzut cum „va evolua relația între problemele tehnologice civile și militare […] precum și între afacerile externe și dezinformare.”

Referindu-se la problemele bine știute dintre șefa concurenței, Margrethe Vestager, și fostul comisar pentru piața unică, Thierry Breton, Lagodinsky a salutat faptul că Virkkunen va fi „o față digitală unică” pentru politica UE, spre deosebire de lupta pentru putere din cadrul executivului UE.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *