Istoria Codului Morse. Care a fost primul mesaj transmis prin intermediul celui mai cunoscut limbaj cifrat
Unul dintre cele mai vechi şi cele mai cunoscute coduri din lume a fost creat în urmă cu 187 de ani pentru transmiterea informaţiei cu ajutorul telegrafului electric. Invenţia i-a adus creatorului ei, Samuel Morse, o avere uriaşă pe care acesta a împărţit-o artiştilor săraci şi talentaţi, el însuşi fiind la bază pictor.
Inventat la mijlocul anilor 1830, Codul Morse a avut cea mai lungă viaţă dintre toate sistemele electronice de codificare, fiind folosit până în anul 1997. Aşa cum este definit astăzi, Alfabetul sau Codul Morse este o metoda de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsaţii scurte şi lungi – cunoscute în mod comun ca puncte şi linii – pentru litere, cifre şi caracterele speciale specifice oricarui mesaj.
Povestea de viaţă a inventatorului codului este la fel de fascinantă ca şi rezistenţa în timp a celebrului cod. Samuel Finley Morse, născut în 1791 lângă Boston, a studiat pictura la Yale Collage , fiind preocupat de artă, nicidecum de disciplinele tehnice.
În 1832, plecat în Europa pentru a studia Istoria Artei a asistat , pe vaporul Sully, la o discuţie despre electromagnetism. Aşa i-a venit ideea realizării unui telegraf electric, care să fie mai performant decât cele existente deja.
Începând din 1836, artistul Samuel Morse, fizicianul american Joseph Henry şi asistentul Alfred Vail au dezvoltat un sistem de telegraf electric. Acest sistem a trimis impulsuri de curent electric de-a lungul unor fire ce controlau un electromagnet ce a fost situat la capătul receptor al sistemului de telegraf.
În 1837, Morse avea să obţină un patent pentru noul său sistem telegrafic. Iniţial, Morse a planificat să transmită doar cifre şi folosea un dicţionar pentru a căuta fiecare cuvânt în funcţie de numărul ce a fost trimis. Codul a fost extins mai apoi de asistentul său Alfred Vail, care a inclus litere şi caractere speciale.
Apoi, Vail a determinat frecvenţa de utilizare a literelor în limba engleză: semnele scurte se numeau “puncte”, şi cele lungi “linii”, şi literele cele mai folosite au primit secvente de puncte şi linii cât mai scurte.În 1843, a reuşit să convingă Congresul Statelor Unite să construiască prima linie de telegraf înte Baltimore şi Washington DC. Un an mai târziu, pe 24 mai, a transmis primul mesaj telegrafic prin codul care îi poartă numele.
Cuvintele transmise au fost : „Ce lucruri marete a facut Dumnezeu!”.
Controverse legate de adevăratul inventator
De-alungul anilor au apărut dovezi despre care se spune că ar fi indicat faptul că, în realitate, inventatorul alfabetului Morse în varianta iniţială ar fi fost asistentul Alfred Vali.
Morse şi-a asumat de la bun început în totalitate invenţia. Acest lucru i-a adus artistului o avere considerabilă pe care el a donat-o tinerilor artişti talentaţi, fără aposivilităţi materiale. Vali, în schimb, a murit sărac şi uitat.
Codul Morse învăţat ca o limbă străină
Iniţial, codul Morse a fost folosit pentru a transmite informaţia prin telegraf. Când codul a fost adaptat pentru comunicarea radio, oamenii şi-au dat seama că ar putea învăţa mai uşor codul Morse ca o limbă auzită decât o limbă scrisă. Pentru a reproduce sunetele scoase de un receptor Morse, operatorii au vocalizat punctul ca “dit”, şi linia ca “dah”.
Punctele ce nu se aflau la finalul unei secvenţe, au devenit “di”.
Ultimul mesaj transmis prin Morse
În jurul anului 1920, codul a început să fie folosit ca bază de comunicare în aviaţie. Începând cu 1930, piloţilor militari dar şi celor civili li se cerea să cunoască codul Morse. Codul Morse a fost vital în cel de-al doilea Război Mondial, pentru transmiterea de mesaje între nave de război şi bazele navale ale Marinei Regale Britanice, Marinei imperiale japoneze,canadiene , ausraliene şi americane.
Codul Morse a fost folosit până în 1999, când a fost înlocuit de către GMDSS (sisteme de comunicare marină de mare frecvenţă). Când Marina franceză a încetat folosirea codului Morse în 1997, ultimul mesaj transmis a fost: “Către toţi. Acesta e strigătul ultim înainte de tăcerea noastră veşnică.”
Foto sus: Samuel Morse, în 1857 (© Wikimedia Commons)