de ce e necesar un acord industrial european

de ce e necesar un acord industrial european

UE are nevoie de mai multe fonduri proprii, a declarat premierul belgian Alexander De Croo pentru Politico. Ideea apare în momentul în care Belgia preia conducerea Consiliului UE – iar Bruxelles își atinge limitele în ceea ce poate cere guvernelor naționale să contribuie pentru a-și finanța prioritățile.

Parlamentul European face deja eforturi pentru a identifica mai multe așa-numite resurse proprii ale UE și există mari speranțe că președinția Consiliului belgian poate ajuta la negocierea unui compromis înainte ca Ungaria să preia conducerea în a doua jumătate a anului. Asta pentru că Budapesta se opune ideii de taxe la nivelul UE.

Alexander De Croo: ”Chiar și euroscepticii se așteaptă ca UE să facă față provocărilor”

Pe fondul unui val de crize globale majore, cum ar fi invazia Ucrainei de către Rusia, finalul unei pandemii și escaladarea războiului din Orientul Mijlociu, cetățenii europeni se uită din ce în ce mai mult la UE pentru a juca un rol strategic în rezolvarea unor astfel de provocări, a mai spus Alexander De Croo.

„Cu fiecare provocare majoră cu care ne confruntăm, populația europeană, chiar și cea eurosceptică, se uită la Europa pentru a rezolva aceste provocări, deoarece țările singure nu pot face acest lucru. Dacă dorim să facem asta, va trebui să ne rearanjăm prioritățile, ceea ce pentru noi duce inevitabil la întrebarea: de unde vin banii?” spune liderul belgian.

”Trăim într-o lume ostilă. Să ne pregătim pentru o Europă care ocazional își încordează și mușchii”

Discuția despre mai multe resurse pentru UE face parte dintr-o dezbatere importantă pentru Alexander De Croo, care consideră că blocul trebuie să se adapteze la noua realitate geopolitică. Un potențial al doilea mandat pentru Donald Trump în SUA, războiul Rusiei în Ucraina și instabilitatea din Orientul Mijlociu duc toate la realizarea faptului că Europa este singură, a spus el.

„Totul trebuie tradus în politica noastră industrială, în politica noastră comercială, în Green Deal. Noi, ca europeni, trăim într-o lume care ne este relativ ostilă. Aceasta este realitatea. Asta necesită o schimbare serioasă a modului în care ne comportăm în lume. Trebuie să ne pregătim pentru o Europă care își spune părerea, dar ocazional își încordează și mușchii”, a afirmat premierul belgian.

Prioritate cheie: politica industrială

Una dintre prioritățile cheie pentru președinția belgiană este securizarea puterii economice a UE, concentrându-se mai mult pe politica industrială printr-un „New Industrial Deal”.

Un astfel de plan s-ar concentra pe stimularea investițiilor pentru a sprijini inovația și antreprenoriatul european. ”Capital de risc, de exemplu, aduce beneficii Franței, Germaniei, și cam atât, toate celelalte țări europene se mulțumesc cu resturi”, afirmă premierul belgian.

În loc să mobilizeze capital privat, Europa a oferit industriilor subvenții în ultimii ani, a spus Alexander De Croo.

„Să oprim subvențiile excesive, să folosim altfel banii pe care îi avem”, a spus el, exemplificând:

„Fondurile noastre de pensii investesc în SUA în aceste zile, în loc să investească aici” în Europa.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *