Cu ochii pe viitor: Crește economisirea gospodăriilor din zona euro

Cu ochii pe viitor: Crește economisirea gospodăriilor din zona euro

Rata de economisire a gospodăriilor din zona euro a fost de 15,7% în trimestrul al doilea din 2024 (comparativ cu 15,2% în trimestrul întâi din 2024), pe fondul creșterii venitului disponibil brut cu 0,8%, într-un ritm mai rapid decât consumul (+0,2%), reiese din datele publicate vineri de Eurostat.

Specialiștii consideră că acest lucru este o consecință a dobânzilor mari, dar și a lipsei de încredere a consumatorilor.

”Datele publicate astăzi arată că rata de economisire a gospodăriilor din zona euro a crescut și mai mult în trimestrul al doilea din acest an. Creșterea de la sfârșitul anului 2022 poate fi atribuită încrederii scăzute a consumatorilor și ratelor mari ale dobânzilor, dar amploarea acestei creșteri și faptul că a continuat să crească în ultimele trimestre reprezintă un mic mister. Acestea fiind spuse, nu credem că rata de economisire va scădea semnificativ în curând”, notează Andrew Kenningham, Chief Europe economist la Capital Economics, într-o notă transmisă investitorilor.

Rata de economisire din zona euro a fost relativ stabilă între 1999 și 2019, a crescut brusc în timpul pandemiei și a revenit la niveluri mai normale până la mijlocul anului 2022. De la sfârșitul anului 2022, rata de economisire a crescut rapid și substanțial, fiind mult peste media sa pe termen lung.

Contrastul cu Statele Unite este destul de izbitor, notează specialistul capital Economics. Chiar dacă revizuirile recente ale datelor conturilor naționale din SUA indică faptul că rata de economisire din SUA este acum considerată mai mare decât estimările anterioare, aceasta este încă aproape de media sa pre-pandemică, mai degrabă decât peste aceasta.

Creșterea ratei de economisire din zona euro din 2022 poate fi parțial atribuită creșterii ratelor de politică monetară ale BCE. Acest lucru a dus la creșterea atât a ratelor dobânzilor pentru depozite, cât și pentru împrumuturi pentru gospodării, ceea ce, la rândul său, a descurajat creditarea și a încurajat economisirea. ”Avansul creditului pentru gospodării s-a temperat, pe măsură ce oamenii au amânat sau anulat achizițiile de bunuri de valoare mare”, se mai arată în analiza citată.

În ciuda faptului că dobânzile sunt în scădere, neîncrederea consumatorilor nu va dispărea prea curând. ”Încrederea consumatorilor este puțin probabil să crească semnificativ în curând, având în vedere că perspectivele pentru economie par să s-au deteriorat, în special în Germania”, scrie economistul.

În același timp, rata de investiție a gospodăriilor din zona euro a scăzut de la 9,3% la 9,2% în trimestrul al doilea din 2024, în condițiile în care formarea brută de capital fix a scăzut cu 0,6%, în timp ce venitul disponibil brut a crescut cu 0,8%.

Scad investițiile și profiturile companiilor

Totodată, în trimestrul al doilea din 2024, cota de profit a companiilor (societăți non-financiare) a scăzut de la 39,1% la 38,8% în zona euro, ceea ce se explică prin creșterea compensației pentru angajați (salarii și contribuții sociale) plus impozitele minus subvențiile pentru producție cu 1,2%, într-un ritm mai rapid decât valoarea adăugată brută (+0,7%), reiese din datele Eurostat.

Rata de investiție a companiilor din zona euro a scăzut de la 22,3% la 21,3% în trimestrul al doilea din 2024, în condițiile în care formarea brută de capital fix a companiilor a scăzut cu 3,7%, în timp ce valoarea adăugată brută a crescut cu 0,7%.

Vârfurile din trimestrul al doilea din 2017, trimestrul al doilea din 2019, trimestrul al patrulea din 2019 și trimestrul întâi din 2020 sunt legate de importuri mari de produse de proprietate intelectuală, reflectând efectele globalizării, punctează biroul european de statistică.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *