Șomajul din România și-a continuat creșterea și în august
Rata şomajului BIM ajustată sezonier a urcat în august cu 0,1 puncte procentuale, până la 5,5%, faţă de cea înregistrată în luna iulie 2024, și cu 0,4 pp față de iunie, conform datelor provizorii publicate de INS.
România se înscrie astfel pe un trend contrar celui din UE, a cărei medie a coborât la un nou minim istoric – 5,9% în august, față de 6,0% în iulie.
O analiză a companiei olandeze ING Bank remarcă evoluția de pe piața forței de muncă europene, unde șomajul scade și deficitul de lucrători îngrijorează companiile, în pofida ritmului încetinit al economiilor.
Numărul şomerilor români (în vârstă de 15-74 ani) a fost de 452.300 persoane în august, în creştere atât faţă de luna precedentă (451.200 persoane) cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (449.500 persoane).
Reține în continuare atenția nivelul ridicat, de 23,2%, al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), valoare la care s-a stabilizat din aprilie.
(Citește și: Creștere a ocupării la categoria de vârstă 55-64 de ani. La tineri, cea mai mare scădere. Avem cea mai mică rată a job-urilor vacante din UE)
Încetinirea economiilor din UE nu a determinat încă pierderi de locuri de muncă, dar presiunea deficitului de personal afectează productivitatea
În luna august 2024, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro a fost de 6,4%, stabilă comparativ cu luna iulie 2024 și în scădere de la 6,6% în august 2023. Rata șomajului în UE a fost de 5,9% în august 2024, în scădere față de 6,0% în iulie 2024.
O analiză a ING Bank observă că rata șomajului în zona euro a fost de 6,4% în august, stabilă față de iulie și încă la un nivel minim istoric. „În timp ce economia slăbește, aceasta nu provoacă încă pierderi de locuri de muncă”, menționează nota economistului șef al instituției financiare.
Rata șomajului rămâne la cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul zonei euro în 1999.
Această rată scăzută este remarcabilă pe fondul economic lent în care se află zona euro de la sfârșitul anului 2022.
Cererea de forță de muncă rămâne ridicată, în pofida unui mediu economic slab, ceea ce determină evoluții îngrijorătoare ale productivității, dar stimulează creșterea veniturilor gospodăriilor și încrederea pe termen scurt, mai menționează analiza.
Rata locurilor de muncă vacante în zona euro a scăzut, pe măsură ce numărul de noi locuri de muncă vacante (LMV) scade. În prezent, rata se situează la 2,6%, în scădere de la 2,9% în primul trimestru.
Cu toate că numărul locurilor de muncă vacante scade, rata rămâne ridicată, iar întreprinderile continuă să raporteze lipsa forței de muncă ca fiind una dintre principalele lor preocupări. Efectul este un șomaj scăzut, în pofida încetinirii economice.
Tendința este spre o relaxare a pieței muncii. Cu o creștere economică insuficientă, o înmulțire a falimentelor și o restrângere a locurilor de muncă vacante, este previzibil un ușor avans al șomajului.
Cu o cerere încă substanțială de forță de muncă, este de așteptat ca presiunea ascendentă asupra șomajului să rămână însă limitată în următoarele luni, mai arată analiza.
Cehia și Polonia, cele mai mici rate; România a coborât în jumătatea clasamentului UE cu șomaj mare
România a coborât în august sub rata mediană a șomajului din UE, față de situația din luna iunie, când rata ajustată sezonieră – de 5,1% – se afla peste mediană.
Cu toate acestea, rata de 5,5%, din august, rămâne sub media de 5.9% a UE:
Cehia și Polonia au în continuare cele mai mici rate – 2,6%, respectiv 2,9%. În Polonia a rămas stabilă, dar în Cehia continuă tensionarea pieței muncii, august marcând o scădere cu 0,1%, față de iulie.
Germania, unde persistă declinul economic, șomajul se menține din luna mai la o rată de 3,5%, deși în T2 a înregistrat o scădere de 0,1% a PIB.
****