„Boala care i-a chinuit pe faraoni aparţine acum istoriei”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial Egiptul ca fiind o țară „liberă de malarie”, după aproape un secol de eforturi de eradicare a unei boli, care datează încă din vremea faraonilor, scrie BBC.
De aproape 100 de ani, autorităţile egiptene au depus eforturi pentru a eradica malaria, boală transmisă de ţânţari. Certificarea este acordată atunci când o ţară dovedeşte că lanţul de transmitere este întrerupt pentru cel puţin trei ani consecutivi. Malaria ucide cel puţin 600.000 de persoane în fiecare an, aproape toate în Africa.
„Malaria este la fel de veche ca însăşi civilizaţia egipteană, dar boala care i-a chinuit pe faraoni aparţine acum istoriei ţării”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Agenţia de sănătate publică a ONU a caracterizat această reușită una „cu adevărat istorică”. OMS a specificat că Egiptul este a treia ţară certificată fără malarie, în regiunea Mediteranei de Est, după Emiratele Arabe Unite şi Maroc.
La nivel mondial, 44 de ţări şi un teritoriu au atins această etapă. OMS a declarat că certificarea este doar „începutul unei noi etape”, sfătuind Egiptul să fie în alertă pentru a-şi păstra statutul de ţară fără malarie. Pentru a obţine certificarea OMS, o ţară trebuie să demonstreze capacitatea de a preveni restabilirea transmiterii malariei.
Primele eforturi de a limita contactul dintre oameni şi ţânţari în Egipt au început în anii 1920, atunci când s-a interzis cultivarea orezului şi culturile agricole în apropierea locuinţelor. Malaria este cauzată de un parazit complex care se răspândeşte prin înţepături de ţânţari. Vaccinurile sunt acum utilizate în unele locuri, dar monitorizarea bolii şi evitarea înţepăturilor de ţânţari sunt cele mai eficiente metode de prevenire a malariei.
Foto sus:
Ilustrație din „Cartea Morților”, papirus egiptean datând din
secolul al XIII î.Hr., aflat la British Museum (©
Wikimedia Commons)
Sursa: adevarul.ro
Mai multe pentru tine…