Arheologii au dezgropat, posibil, primul caz de abuz al unui copil
Abuzul copiilor în Egipt acum 2000 de ani? Descoperirea unui copil cu oasele rupte poate să fie dovada acestui lucru. Copilul, cunoscut simplu, ca mormântul 519, poate să fie victima celui mai vechi caz de abuz asupra unui copil.
Fata a murit când avea doi sau trei ani. Oasele expuse prezintă urmele unor ruperi repetate, iar corpul ei, ale unor şocuri violente. Rănile au fost produse în moment diferite, sugerând o istorie a abuzului.
Sandra Wheeler de la University of Central Florida a condus echipa care a descoperit morântul 519 în cimitirul Kellis 2, localizat în vestul oazei Dakleh, la sud de Cairo, Egipt. Zona a fost ocupată de oameni încă din Neolitic, iar cimitirul a fost folosit din 50 d.Hr. până în 450 d.Hr. Acest loc oferă arheologilor informaţii referitoare la perioada de început a creştinismului în Egipt.
Spatele, coastele, pelvisul şi antebraţele copilului au fost fracturate. Ambele braţe au fost rupte în acelaşi loc, ceea ce sugerează o zguduire violentă. Testele vor determina ce anume a cauzat moartea copilului.
, , Poate să fie ultima fractură, care este fractura claviculei”, spune Wheeler.
Oasele copilului au fost supuse mai multor teste, incluzând teste cu raze X, analize microscopice şi chimice. Vindecarea leziunuilor anterioare a fost descoperită utilizând analiza cu izotopi. Consultând literatura actuală referitoare la rănile copiilor abuzaţi, i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că zdruncinării, bazându-se pe tipul fracturilor braţelor braţelor. Fracturile coastelor şi ale vertebrelor au fost, probabil, produse de lovituri directe.
Părinţi egipteni din această perioadă considerau că copii trebuiesc căliţi înainte să crească, acesta este motivul care a dus la abuzul fizic vizibil pe oasele ei. Totuşi, din cei 158 de copii descoperiţi în cimitir, acesta este singurul care prezintă urmele unui asemenea grad de violenţă.
Rezultatele vor fi publicate în International Journal of Paleopathology.