Problema concediilor medicale din Germania

Problema concediilor medicale din Germania

Directorii executivi din Germania au avertizat că nivelurile ridicate de concedii medicale afectează competitivitatea celei mai mari economii a Europei și agravează dificultățile sale economice, notează Financial Times, într-o amplă analiză pe acest subiect.

Angajații au lipsit, în medie, 19,4 zile din cauza bolilor în 2023, potrivit Techniker Krankenkasse, cel mai mare furnizor de asigurări de sănătate publice din țară.

Datele preliminare sugerează că această tendință este pe cale să continue, a declarat TK pentru Financial Times, agravând provocările pentru o economie despre care mulți se așteaptă să se contracte din nou în 2024.

Deși este notoriu de dificil să se compare datele între țări, Christopher Prinz, expert în ocuparea forței de muncă la OCDE, a spus că Germania se află „cu siguranță printre țările cu cele mai ridicate rate” de concedii medicale.

Managerii deplâng „lipsa totală de dorință” de a munci, în special în rândul tinerilor

Problema a alimentat dezbateri despre viitorul modelului economic al țării, în condițiile în care prețurile mari la energie, lipsa de forță de muncă și birocrația copleșitoare afectează producătorii care au contribuit timp de decenii la creșterea economică.

Un executiv de la un producător de top a deplâns „lipsa totală de dorință”, mai ales în rândul unor tineri „fără chef de muncă”, de a înțelege sacrificiile necesare pentru a menține prosperitatea și competitivitatea.

„Și apoi toată lumea se întreabă de ce Germania este bolnavul Europei”, a comentat el.

Paul Niederstein, co-proprietar și director general al companiei de galvanizare Coatinc, care are aproximativ 600 de angajați în Germania și 900 în alte țări, a declarat că rata ridicată a absențelor este un simptom al unei forțe de muncă „prea răsfățate și prea sigure de sine”.

Un studiu publicat în ianuarie de Asociația Germană a Companiilor Farmaceutice Bazate pe Cercetare (VFA) a constatat că, dacă nu ar fi fost numărul peste medie de zile de concediu medical, economia Germaniei ar fi crescut cu 0,5% anul trecut, în loc să scadă cu 0,3%.

Claus Michelsen, autorul studiului, a spus că nivelurile ridicate de concedii medicale agravează lipsa de muncitori calificați.

În septembrie, șefii de la Tesla, producătorul de mașini electrice al lui Elon Musk, au încercat să abordeze ratele mari de absență prin vizite neanunțate la domiciliu pentru a verifica angajații absenți de la fabrica sa de lângă Berlin.

Deși puțini directori germani susțin o astfel de abordare controversată, în multe companii există o îngrijorare profundă în legătură cu această tendință.

Șeful Mercedes-Benz: Absenteismul din fabricile din Germania, dublu față de cel din alte țări

Directorul executiv al Mercedes-Benz, Ola Källenius, a afirmat recent că absenteismul din fabricile sale din Germania este uneori de două ori mai mare decât în alte țări, în ciuda condițiilor similare.

„Ca angajatori, facem multe pentru a sprijini oamenii: de la siguranța la locul de muncă și procese ergonomice la consiliere de sănătate, vaccinări antigripale și instruire pentru reziliență”, a declarat el pentru Der Spiegel. „Dar este nevoie de implicarea tuturor pentru a obține rezultate.”

Datele TK arată că, pe lângă o creștere a bolilor respiratorii după pandemie, s-a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor de sănătate mintală de la începutul mileniului.

Pacienți pot primi concediu medical prin telefon

Regulile din perioada pandemiei care permit pacienților să primească concedii medicale prin telefon, fără o examinare față în față, sunt, de asemenea, din ce în ce mai criticate.

Ministrul de finanțe Christian Lindner a spus în septembrie că există „o corelație între concediile medicale anuale din Germania și introducerea acestei măsuri” și a cerut să fie eliminată. Asociația medicilor generaliști din Germania s-a opus, afirmând că măsura a fost un succes rar în eforturile de a reduce birocrația în sistemul de sănătate.

Gerd Röders, care conduce o afacere de familie de 200 de ani ce furnizează piese pentru sectoarele auto, aeronautic și farmaceutic, a spus că este prea ușor pentru angajați să obțină concediu medical de la un medic. El a sugerat ca primele trei zile de absență din cauza bolii să fie neplătite. „Nu vreau să par nesuferit, dar poate asta ar face oamenii să se gândească de două ori”, a spus el.

Chiar și înainte de pandemie, ratele concediilor medicale erau printre cele mai ridicate din lumea dezvoltată.

Datele OCDE privind absențele plătite din cauza bolii — colectate din surse precum ministere ale sănătății și asigurători de sănătate — arată că rata din Germania este cea mai mare în grupul țărilor avansate, cu 22,4 zile pe an în 2022, potrivit celor mai recente date disponibile.

Sondajul OCDE privind forța de muncă, plasează Germania pe locul al șaptelea — după țări precum Norvegia, Finlanda, Spania și Franța — cu 6,8% din orele de lucru săptămânale obișnuite pierdute din cauza absențelor medicale.

Angajații au dreptul la 6 săptămâni de concediu medical plătit pe an

În Germania, toți angajații au dreptul prin lege la șase săptămâni de concediu medical pe an, cu plată integrală. Dacă un angajat se îmbolnăvește în timpul concediului de odihnă, de exemplu, și obține un certificat medical care să demonstreze acest lucru, poate recupera zilele de concediu și să le folosească altădată.

Hans-Jürgen Urban, membru în consiliul de administrație al IG Metall, cel mai mare sindicat industrial din țară, a spus că nivelurile ridicate de concedii medicale într-o companie ar trebui să fie văzute ca un „semnal de alarmă” care indică o serie de presiuni subiacente asupra angajaților. „Oricine se plânge de nivelurile ridicate de absenteism trebuie să caute cauzele: locul de muncă însuși.”

Muncitorii germani au suferit, de asemenea, o scădere semnificativă a salariilor în termeni reali în urma pandemiei, a șocului global de pe piața energiei cauzat de invazia Rusiei în Ucraina și a inflației ridicate care a urmat.

În ciuda evoluției slabe a economiei germane, salariile au recuperat teren rapid în acest an, dar rămân sub nivelurile anterioare pandemiei, ajustate pentru inflație.

Andreas Tautz, director medical la DHL Group, care are aproximativ 600.000 de angajați la nivel mondial și 220.000 în Germania, a subliniat că Germania este „încă una dintre cele mai productive țări [din lume]”.

Cu toate acestea, în ceea ce privește creșterea productivității, perspectivele sunt mai puțin optimiste, după contracția înregistrată anul trecut.

Niederstein de la Coatinc a spus că este important ca firmele să fie autocritice, avertizând că ratele mari de absenteism ar putea reflecta o cultură și un leadership slabe.

Dar el a adăugat că lucrătorii nu sunt „dispuși” să aprecieze presiunile la care sunt supuse companiile și să înțeleagă „ce se întâmplă în Mexic, Turcia sau alte țări”.

„Germania trebuie să fie mult mai puțin arogantă și să reflecte mediul de afaceri internațional cu care concurează,” a spus el.

(Citește și: ”Cât de dur e zidul lipsei de competențe de care se izbesc IMM-urile europene. Cum stă România între celelalte state și ce soluții improvizeză angajatorii”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *