Relațiile comerciale și economice directe România-SUA

Relațiile comerciale și economice directe România-SUA

Relațiile comercial și economice directe ale României cu Statele Unite au cunoscut o evoluție pozitivă în ultimii ani.

Statele Unite sunt un important investitor străin direct în România. În privința comerțului cu mărfuri, România are excedent comercial în relația cu SUA.

Totodată, pe plan local activează în jur de 2.400 de companii cu acționariat american, care angajează 29.500 de persoane și care au realizat profituri de circa un miliard de lei în 2023.

SUA, al patrulea cel mai mare investitor direct al României

Soldul total al investițiilor străine direct (ISD) atrase de România din Statele Unite se ridica la 8,2 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut, echivalentul a 7% din total, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR) pe baza principiului țării investitorului final (multe investiții americane sunt realizate prin companii înregistrate în Țările de Jos, de exemplu).

Statele Unite se clasează astfel pe locul patru, după Germania, Austria și Franța. Stocul ISD-urilor din SUA a înregistrat un avans de peste 40% în perioada 2019-2023, investitorii americani devansându-i pe cei italieni.

”Din analiza încrucișată a datelor referitoare la țările de proveniență a investitorilor care au investit în România și cele referitoare la țările de proveniență a societăților prin care s-au realizat aceste investiții a rezultat că investitorii care au folosit țări intermediare pentru a investi în România provin, în principal, din Statele Unite ale Americii, România, Franța și Germania”, punctează specialiștii BNR.

Companiile americane din România au raportat profituri de circa un miliard de lei în 2023

O analiză Termene.ro arată că la nivel național există 2.412 companii cu acționariat din SUA (societăți ai căror asociați sunt firme sau cetățeni americani care dețin cel puțin 1% din acțiuni). În cazul a 1.647 de companii, acționarul american deține pachetul majoritar. Dintre acestea, 1.320 de companii sunt deținute în proporție de 100% de firme și cetățeni americani. Companiile americane active pe plan local angajau 29.509 de persoane la nivelul anului 2023, în scădere cu 8% față de anul precedent.

Cifra de afaceri a firmelor cu acționariat american a fost de 19 miliarde de lei în 2023, în ușoară scădere față de anul precedent (-0,8%). Profitul net al acestor companii a fost de circa 975 de milioane de lei, în scădere față de 2022, când s-a depășit pragul de un miliard.

Doar 73 din aceste firme au activități de export, iar 147 au activități de import. 7 societăți au atras fonduri europene, iar 5 au fost beneficiarele unor granturi Start-Up Nation, la cele trei ediții desfășurate până acum.

Din punct de vedere al activităților, cele mai multe societăți americane (237 la număr) se ocupă de „activități de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)”, Cod CAEN 6201. Urmează 199 de companii care fac „activități de consultanță pentru afaceri și management”.

România are excedent comercial cu SUA

Valoarea importurilor din Statele Unite a fost de 1,37 miliarde de euro în 2023 (locul 18, cu o pondere de 1,1% în total importuri), în scădere față de 2022 (-7,6%), dar cu peste 50% mai mare decât în 2019, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

De cealaltă parte, exporturile României în SUA au fost de 2,15 miliarde de euro în 2023 (locul 14, cu o pondere de 2,3% în total exporturi), în scădere cu 7,5% față de anul precedent, respectiv cu 46,8% peste nivelul din 2019.

Prin urmare, excedentul comercial al României cu SUA a fost 773,7 milioane de euro în 2023.

(Citește și: ”Cum s-a pregătit Europa pentru al doilea mandat Trump”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *